Królowe sezonu - jagody dla zdrowia i urody + przepis na pyszne jagodowe ciasto

11:36

Cześć kochani,

kryją w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu skutecznie chronią skórę przed wczesnym starzeniem, malutkie, atramentowe, niepozorne - jagody. Sezon na nie już w pełni, więc warto się za nimi rozejrzeć. Występują w wielu polskich lasach, należą do rodziny wrzosowatych, ich prawidłowa nazwa to borówki czarne. Te sezonowe owoce kryją w sobie mnóstwo cennych witamin, dodatkowo są nisko kaloryczne, szklanka jagód to zaledwie 60 kcal. 
jagodowy placek

Właściwości jagód

Jagody są zdrowsze od popularnych borówek amerykańskich, zawierają szereg składników odżywczych i antyoksydantów. Polecane są szczególnie osobom, mającym problemy ze wzrokiem, zawierają luteiny i zaaksantyny, które poprawiają ukrwienie gałki ocznej. Mają również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto dzięki bogactwu fenoli, jagody chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym. Badania kliniczne wskazują również na ich działanie antynowotworowe, obniżają także ryzyko zawału serca. W jagodach znajdziemy też substancje podobną do insuliny glukokininę - która kontroluje poziom cukru we krwi.
jagody dla szczupłej sylwetki

Jagody dla urody

Dzięki swoim właściwością odmładzającym (zawiera aż 19 polifenoli), jagody znalazły swoje zastosowanie w kosmetyce. Wyciąg jagód stanowi aktywny składnik kremów i emulsji nawilżających. Są także polecane do skóry naczyniowej i problematycznej, dzięki dużej zawartości witaminy C, uszczelniają naczynia krwionośne. Pektyny zawarte w jagodach mają działanie wygładzające i zmiękczające skórę. 

Przepis na pyszny placek z jagodami

  • 500 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru bądź wersja zdrowsza półtorej szklanki erytrytolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek oleju 
  • 500 gr jagód
właściwości jagód
Jajka w dużej misce ubijamy na sztywną masę, po czym dodajemy cukier. Cały czas miksując powoli wlewamy olej. W osobnej misce przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Rozgrzewamy piec do 180 stopni. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy z pozostałymi składnikami. Na przygotowaną wcześniej formę do pieczenia przelewamy masę i układamy na jej wierzchu wcześniej umyte jagody. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem. 

Lubicie jagody? :)

Buziaki <3

Zobacz również

41 komentarze

  1. Kocham jagody, mam na działce pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię te owoce, często dodaję do koktajli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba dzisiaj upiekę taki placek. :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciacho, mój synek uwielbia jagody☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jagody. Właśnie w zeszły weekend miałam w dom blachę cudownego ciasta tylko, że z klasycznymi jagodami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam, że już dawno nie jadłam jagód, a bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jagody. Są pyszne i bardzo wartościowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Może się mylę, ale czy nie wydaje Ci się, że na każdym z tych zdjęć tak naprawdę nie ma jagód ale borówki amerykańskie?

    Przecież prawdziwe, leśne jagody, wypadają zupełnie inaczej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody to borówki czarne :D I tak własnie wyglądają :D Przejrzyj grafiki kochana :)

      Usuń
  9. Ale apetycznie wygląda:) Uwielbiam ciasto z jagodami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham jagody, ale jeszcze w tym roku ich nie jadłam :/

    OdpowiedzUsuń
  11. Jagody uwielbiam szczególnie z cukrem <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja bardzo lubię w każdej postaci :). W sezonie często jem i mrożę na zimę :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Przyznam, że jagody najbardziej lubię na surowo- zajadam garściami!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam jagody! Jejkuuu jak pysznie, aż zgłodniałam, choć przed chwilą jadłam.. :p

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam. 6 kg zakupione i zamrożone na zimę do ciast, bułek i pierogów :). Ale muszę chyba je jeszcze częściej jeść skoro wspomagają wzrok. Z tym u mnie słabo ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale mi smaka narobiłaś na takie owocowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam uraz do jagód, gdy byłam mała babcia mnie nimi faszerowała przez całe wakacje. Zawsze mówiła, że są zdrowe i powinnam je jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno nie jadłam już czegoś tak dobrego, jagody? ZAWSZE! Koniecznie muszę go zrobić na wolnym ☺

    OdpowiedzUsuń
  19. na pewno jest pyszne :) ostatnio piekłam muffinki z jagodami, a na jutro przewidziane ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha, nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ciasto jagodowe.

    OdpowiedzUsuń
  21. W ciastach ,i w kosmetykach uwielbiam,solo niekoniecznie ☺
    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham jagody, a ciasto przekonuje mnie w stu procentach! Przepis zapisałam i na pewno wykorzystam. Spróbuję zrobić je również z borówkami :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam jagody i uwielbiam takie ciacho, aż smaka nabrałam na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam jagody pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio robiłam podobne ciasto z borówkami. Zrobię znowu, ale czekam aż będzie nieco chłodniej :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam jagody pod każdą postacią. Moje dzieci najbardziej lubią takie solo wcinać :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kocham jagody, zachecilas mnie aby zrobic to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam! :) Dzisiaj nawet myślałam o zrobieniu pierogów z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Lubię je jeść, lubię nawet zbierać ;). Fajnie wiedzieć, że przy okazji jedzenia ich robimy coś dobrego dla swojego organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  30. Very yummy. I am following your beautiful blog and I will be very happy if you follow me too. Have a nice weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam jagody są pyszne w każdej postaci, są pyszne :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    https://w-pogoni-za-idealem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  32. muszę wypróbować Twój przepis :) wygląda smacznie no i dzięki jagodom placek jest też zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Przepis wydaje się bardzo prosty i smaczny koniecznie spróbuję, za mną już tlenoterapia białystok więc mam prawo na odrobinę smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  34. Inspirujący blog do gotowania, mi choć czasem coś nie wyjdzie to i tak próbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.

Fanpage

Inspiracje

Projekt-bez-tytu-u-1