Pigwa - owoc października
13:21Cześć kochani,
wrzesień i październik to czas pigwy. Jej owoce można wykorzystać do przetworów, nalewek, czy zjeść na surowo. Mocno pachnące, wyglądem przypominają skrzyżowanie gruszki i jabłka, są prawdziwą bombą witaminową. Bywają także nazywane polską cytryną, ponieważ w smaku są bardzo kwaśne i cierpkie. Pigwa tworzy idealne połączenie z miodem.
Owoce pigwy - właściwości
Pigwa to niskokaloryczny owoc - 83 % stanowi woda. Słynie głównie z wysokiej zawartości witaminy C, która jak już wiemy nie leczy przeziębienia, ale zmniejsza czas jego trwania. Ponadto wpływa na poprawę wchłaniania żelaza i posiada silne właściwości antyoksydacyjne, zabezpieczające składniki komórek przed reakcjom utlenienia. Pigwa oprócz witaminy C jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu, cynku i kwasu foliowego. Jest także bogata w garbniki, polifenole, aminokwasy i pektyny. Te ostatnie świetnie regulują poziom cholesterolu we krwi, wpływają na oczyszczanie organizmu i sprawiają, że czujemy się na dłużej syci.
Jak stosować pigwę?
Najczęściej wykorzystywany jest miąższ, lecz do celów leczniczych mogą posłużyć nam również nasiona. W formie ekstraktu posłużą jako środek delikatnie przeczyszczający, możemy także płukać nim gardło w stanach zapalnych. Z miąższu możemy zrobić konfitury, dżemy, soki, nalewki oraz ciasta i desery. Sok z owoców pigwy wspomaga regeneracje wątroby, jest pomocny także w walce ze zgagą. Jeden z najbardziej popularnych i szybkich przetworów to pigwa w cukrze, jej plasterki wrzuca się do gorącej herbaty bądź dekoruje nimi ciasta. Smak pigwy doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami dlatego warto też zostawić ją do świątecznych wypieków.
Pigwa w formie nalewki
Domowe nalewki to nie tylko sposób na relaks, ale także świetny domowy sposób na wzmocnienie organizmu. Kieliszek nalewki z pigwówki świetnie pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ponadto trunek świetnie rozgrzewa i pomaga pozbyć się suchego kaszlu. Należy spożywać ją systematycznie, ale w małych ilościach.
Nalewkę z pigwy można przygotować na miodzie bądź na alkoholu. Potrzebne nam będzie:
1 kg owoców pigwy
1 l wódki 40 %
5 łyżek cukru
Umyte i osuszone owoce pigwy zetrzyj na grubej tarce po czym włóż do kamionkowego naczynia. Po dwóch dniach przetrzyj pigwę przez sito mocno wyciskając sok, połącz z wodą i cukrem, następnie odstaw na 3 miesiące.
Podstawowy przepis możemy wzbogacić wedle uznania np. cynamonem czy goździkami.
Zapraszam Was również na wpisy zaprzyjaźnionych blogerek:
Korzystacie z darów jesieni? <3
Buziaki :)
39 komentarze
Bardzo lubię pigwe❤️ jesienią zawsze dodaje ją do herbaty ❤️
OdpowiedzUsuńDo herbatki jak najbardziej :) bardzo dużo witaminek ;) Cenka.pl pozdrawia ;)
UsuńPróbowałam kiedyś pigwy, dodawałam ją do herbaty, ale z racji że nie mam własnego pigwowca na podwórku to nie sięgam po nią zbyt często :D
OdpowiedzUsuńNalewką z pigwy nigdy bym nie pogardziła.
OdpowiedzUsuńUwielbiam i piję każdego dnia :) Nalewkę robiłam w tamtym roku i tez była pychota :)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny i cenny post. Pigwę dopiero zaczęłam poznawać, akurat piję teraz z niej kompot, robiłam też dżem :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie dzisiaj robiłam syrop z pigwy, który później pijemy albo z herbatką, albo też z przegotowaną wodą i miodem.
OdpowiedzUsuńPiłam u Cioci nalewkę z pigwy całkiem dobra ;) Z pigwą to chyba jeszcze znam herbatę i jakieś inne produkty, ale takiej typowej surowej jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pigwę ❤
OdpowiedzUsuńU mnie się jedynie dżemy robi :)
OdpowiedzUsuńI didn't know about this fruit before. I learnt something new today. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Kocham pigwę!
OdpowiedzUsuńKiedyś gdy szłam przez ogródki działkowe, myślałam, że to jabłka antonówki, a to była właśnie pigwa :)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć, że pigwa ma takie właściwości :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Nigdy nie jadłam pigwy :)
OdpowiedzUsuńKonfitura z pigwy do herbaty to jeden z najlepszych domowych leków na początki przeziębienia. Bardzo lubię ten owoc, choć jest nieco kłopotliwy w obróbce.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
pigwa jest świetna :) to taki nasz polski superfruit :)
OdpowiedzUsuńPigwa kojarzy mi się bardzo z mamą i jej dżemem z pigwy i banana :D Ach ale bym zjadła choć jeszcze trochę
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam styczności z tym smakiem, ale na pewno spróbuje jak będzie okazja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo i zapraszam do konkursu na mojej stronie!
W ogrodzie nie mam pigwy, ale zamiast tego rośnie u mnie krzak pigwowca. Jesienią codziennie dodaję kilka plastrów jego owoców do herbaty. Jest pyszna! :)
OdpowiedzUsuńU mnie jesienią standardowo wlatuje na stół imbir, miód i cytryna. W tym roku szczególnie bo jako przyszła mama nie mogę pozwolić sobie na żadne leki, a jak to jesienią bywa - gil jest :)
OdpowiedzUsuńPigwa najlepsza na świecie! Jestem wielką fanką i bardzo często sięgam po nią jesienią i zimą :)
OdpowiedzUsuńSłabo znam smak pigwy. Może w tym roku uda mi się to zmienić:)
OdpowiedzUsuńSprawdzoną wróżką w Polsce jest Alicja
OdpowiedzUsuńwróżbę online można zamówić szybko i bezpiecznie na stronie wróżby online
Wykonuje również rytualy miłosne, naprawe zwiazku i powrót osoby na której nam zależy.
Ja zawsze zamawiam na stronie http://wrozkaalicja.pl
Nigdy nie miałam styczności z pigwą, moja ciocia robi z niej nalewkę, ale nie piłam. Owoce znam głównie z telewizji i internetu
OdpowiedzUsuńpomocny wpis!
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńSuper się czyta Twojego bloga
OdpowiedzUsuńmiło się czyta te wpisy!
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten wpis.
OdpowiedzUsuńZdrowe życie to długoletnie życie, warto przeczytać ten artykuł.
OdpowiedzUsuńTo taki niedoceniony owoc, polecam niech każdy spróbuje, ja robię sok do herbatki.
OdpowiedzUsuńTo mi się na pewno przyda i polecę znajomym niech też się zaopatrzą.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.
OdpowiedzUsuńDużo jest przepisów w Internecie ale na tym blogu te moje ulubione.
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś problem ze znalezieniem pigwy w sklepach stacjonarnych. Znalałam supermarket online, w którym były. Myślę, że internetowe sklepy spożywcze to fajna opcja, gdy nie chcemy wychodzić z domu. Dostawy są super szybkie.
OdpowiedzUsuńOwoc pyszny i bardzo zdrowy, osobiście uwielbiam dodawać do herbaty.
OdpowiedzUsuńDodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.