Naturalne i skuteczne sposoby na ciężką anemie - przepis na zakwas buraczany dr. Dąbrowskiej
16:38Cześć kochani,
w dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej z nas ma problemy z anemią. Anemia to niedokrwistość, związana z zaburzeniami czerwonych krwinek. Do jej objawów najczęściej należą: ospałość, osłabienie organizmu, zawroty głowy, blada cera, problemy z koncentracją, niskie ciśnienie krwi, łamliwość i kruchość włosów i paznokci.
Dieta na anemie
W leczeniu anemii bardzo dużą skuteczność wykazuje odpowiednia dieta, która ułatwia wchłanianie hemoglobiny i podnosi poziom żelaza. Do najczęściej używanych ziół podnoszących poziom żelaza należą: pietruszka, kozieradka, mięta pieprzowa, anyż, lucerna, szczaw kędzierzawy, pokrzywa i mniszek lekarski. Do codziennej diety warto też wprowadzić produkty bogate w żelazo takie jak: buraki, suszone owoce (szczególnie figi), czerwone mięso, warzywa strączkowe, pestki dyni, orzechy, żółtka jaj, soja, wątróbka, kaszanka i pełnoziarniste pieczywo.
Przepis na zakwas buraczany według przepisu dr. Dąbrowskiej
Zakwas buraczany oprócz cennych właściwości buraków zawiera także inne bardzo istotne pierwiastki: magnez, kobalt, wapń, potas. Jest skarbnicą witaminy C i witamin z grupy B, zawiera także sporą ilość kwasu foliowego dlatego zalecany jest także kobietom w ciąży. Zakwas z buraków wzmacnia krew i przyspiesza tworzenie się nowych krwinek, dodatkowo ma działanie przeciwgrzybicze i uszczelnia florę bakteryjną jelit.
Składniki:
3 kg surowych obranych i pokrojonych w plastry buraków
2 ząbki czosnku
ok. 5 l źródlanej wody
6 łyżeczek soli himalajskiej
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu
łyżka suszonego majeranku
skórka z żytniego chleba zawinięta w gaze
Wszystkie składniki wkładamy do kamiennego naczynia po czym zalewamy je wodą, tak aby zakryć wszystkie buraki. Zamiast skórki z chleba możemy użyć szklanki soku z kiszonej kapusty. Dzięki dodanej skórce z chleba szybciej następuje proces fermentacji buraków. Pamiętajmy, aby je po 2-3 dniach wyciągnąć, aby nie dopuścić do jej zgnicia. Naczynie przykrywamy ściereczką bądź pokrywką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 5-7 dni. Po tym czasie przecedzamy gotowy zakwas i przelewamy do mniejszych słoiczków. Przechowujemy go w lodówce, może stać nawet do kilku tygodni. Zakwas możemy pić na czczo, bądź po posiłkach.
Robicie domowy zakwas z buraków? Macie niedobory żelaza?
Buziaki <3
43 komentarze
Nie mam niedoboru żelaza,ale jako dziecko chorowałam często na anemię i mama podawała mi taki zakwas buraczany. Pomagał. Polecam wszystkim. 😊
OdpowiedzUsuńChociaż nie mam anemii to mogłabym pić taki zakwas. Uwielbiam wszystko co buraczkowe :)
OdpowiedzUsuńNie mam problemów z anemią, ale dobrze mieć taki przepis 😊
OdpowiedzUsuńMojej mamie zadziałał koktajl ze szpinakiem, pomarańczami i czymś jeszcze. Już nie pamiętam ;)
OdpowiedzUsuńKaszanki nie lubię :D Ale orzechy, kasze i buraczki bardzo lubię, wypróbuje ten przepis na zakwas :)
OdpowiedzUsuńTemat dla mnie raczej obcy, nigdy nie miałam tego typu problemów :)
OdpowiedzUsuńBuraczki lubię :)
OdpowiedzUsuńBuraki jem tylko w barszczu ;)
OdpowiedzUsuńMiałam anemie i dość dużą ,ale już nie mam .Ja robię zakwas z buraków .Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńJa akurat jedyną rzecz z buraków, którą jestem w stanie zjeść lub wypić to barszcz z uszkami. Inaczej mi to warzywo nie podchodzi kompletnie i to niezależnie od formy :)
OdpowiedzUsuńZakwas jest dobry nie tylko na anemię. reguluje też ciśnienie, a także poprawia samopoczucie w trakcie chemioterapii.....
OdpowiedzUsuńAnemii nie mam, ale przepis i tak zapamiętam, bo mam zamiar kiedyś zrobić sobie post Dąbrowskiej ;)
OdpowiedzUsuńZ anemią niestety miałam już do czynienia. Zakwasu nigdy nie robiłam, ani nie piłam, ale czasem robię barszcz z buraczków domowych;)
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś problemy z anemia. Ja piję sok z buraków ;) Zakwasu jeszcze nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
www.tipsforyoungers.blogspot.com
Jako dziecko chorowałam na anemię, ale zakwas robimy cały czas, tylko że z innego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Ten zakwas towarzyszył mi całą ciążę - teraz już mi weszło w nawyk, odrobina każdego dnia:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Osobiście nie jestem fanką BURAKÓW,ale jeżeli ktoś je lubi - to nie tylko są smaczne,ale i pomocne.
OdpowiedzUsuńCo raz więcej osób pije zakwas z buraków :)
OdpowiedzUsuńMoja mama miała problem z niedoborem żelaza i brała żelazo w tabletkach.
OdpowiedzUsuńrzadko jadam buraki
OdpowiedzUsuńJa ostatnio w kwietniu z tej okazji dostałam kroplówki i kupę suplementów, co jakiś czas mam z tym problem :/ a teraz z kolei mam nietypową chcicę na warzywa strączkowe ;) Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńNie mam anemii, ale takiego kwasu chętnie bym się napiła :)
OdpowiedzUsuńoch anemia.. dobrze mi znany temat :) dieta jest bardzo ważna i głównie dziki niej rozstałam się z tą chorobą...
OdpowiedzUsuńNiezastąpiony. Warto też poszukać przyczyn anemii, czasami problemem są kłopoty z wchłanianiem, celiakia
OdpowiedzUsuńRobiłam taki zakwas, przynajmniej bardzo podobny przepis. Świetnie się czułam po takiej kuracji :)
OdpowiedzUsuńNie mam co prawda anemii, ale zakwas buraczany piję bardzo często. Pyszny i niezwykle zdrowy :)
OdpowiedzUsuńDobrze znać taki przepis. Nigdy nie wiadomo kiedy się przyda:)
OdpowiedzUsuńNie chciałoby mi się obrabiać 3 kg buraków :D
OdpowiedzUsuńSwego czasu miałam tego typu problem ;) Ale tak niecierpię buraków w soku, barszczu czy zupie, że nie byłam w stanie się do nich przekonać i zmusić :P
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy kiszone buraki. Co prawda dodajemy do nich jeszcze chrzan ale pewnie właściwości będą podobne :)
OdpowiedzUsuńpije zakwas od roku, jest bardzo zdrowy, nie tylko na niedobór żelaza :)
OdpowiedzUsuńW zeszłym tygodniu wykonałam profilaktycznie badanie krwi. Wyszło, że mogę mieć anemię ;/ Bardzo przydatny post! :)
OdpowiedzUsuńLubię buraki ale zakwas... ojć.
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam problem z żelazem, więc mama mi robiła podobny zakwas. Smaczny był :)
OdpowiedzUsuńPomoc włosom? Wsparcie koncentracji? To samo w sobie już mnie przekonuje. Na szczęście nie mam niedoborów żelaza. ;)
OdpowiedzUsuńscreatlieve.blogspot.com
No ja na szczęście nie mam problemów z anemia ani z koncentracją ☺
OdpowiedzUsuńObserwuje ☺
Pozdrawiam
Lili
Lubię sok z buraków, ale nie na zakwasie
OdpowiedzUsuńprzepis podsunę mojej mamie
Uwielbiam buraki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńoooo bardzo mi się przydadzą te rady ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowy zakwas i potwierdzam naprawdę pomaga - wiem to po sobie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, lekko się czyta komentarze i opisy, polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńciekawy wpis
OdpowiedzUsuńJutro na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńDodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.