Naturalne i skuteczne sposoby na ciężką anemie - przepis na zakwas buraczany dr. Dąbrowskiej

16:38

Cześć kochani,

w dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej z nas ma problemy z anemią. Anemia to niedokrwistość, związana z zaburzeniami czerwonych krwinek. Do jej objawów najczęściej należą: ospałość, osłabienie organizmu, zawroty głowy, blada cera, problemy z koncentracją, niskie ciśnienie krwi, łamliwość i kruchość włosów i paznokci. 
Anemie można podzielić na cztery rodzaje według jej nasilenia: łagodna od 10 do 12 g/dl hemoglobiny, umiarkowaną od 8 do 9,9 g/dl, ciężką od 6,5 do 7,9 g/dl i zagrażającą życiu poniżej 6,5 g/dl. Anemie można też podzielić na pourazową oraz występującą z powodu niedoboru żelaza. Pourazowa inaczej nazywana też pokrwotoczna występuje z powodu szybkiej i dużej ilości utraty krwi np. podczas wypadku. Anemia z powodu braku odpowiedniej ilości żelaza dotyczy coraz częściej młodych ludzi, którym towarzyszy stres.
Dieta na anemie
W leczeniu anemii bardzo dużą skuteczność wykazuje odpowiednia dieta, która ułatwia wchłanianie hemoglobiny i podnosi poziom żelaza. Do najczęściej używanych ziół podnoszących poziom żelaza należą: pietruszka, kozieradka, mięta pieprzowa, anyż, lucerna, szczaw kędzierzawy, pokrzywa i mniszek lekarski. Do codziennej diety warto też wprowadzić produkty bogate w żelazo takie jak: buraki, suszone owoce (szczególnie figi), czerwone mięso, warzywa strączkowe, pestki dyni, orzechy, żółtka jaj, soja, wątróbka, kaszanka i pełnoziarniste pieczywo. 
Przepis na zakwas buraczany według przepisu dr. Dąbrowskiej

Zakwas buraczany oprócz cennych właściwości buraków zawiera także inne bardzo istotne pierwiastki: magnez, kobalt, wapń, potas. Jest skarbnicą witaminy C i witamin z grupy B, zawiera także sporą ilość kwasu foliowego dlatego zalecany jest także kobietom w ciąży. Zakwas z buraków wzmacnia krew i przyspiesza tworzenie się nowych krwinek, dodatkowo ma działanie przeciwgrzybicze i uszczelnia florę bakteryjną jelit. 

Składniki:
3 kg surowych obranych i pokrojonych w plastry buraków
2 ząbki czosnku
ok. 5 l źródlanej wody
6 łyżeczek soli himalajskiej
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu
łyżka suszonego majeranku
skórka z żytniego chleba zawinięta w gaze

Wszystkie składniki wkładamy do kamiennego naczynia po czym zalewamy je wodą, tak aby zakryć wszystkie buraki. Zamiast skórki z chleba możemy użyć szklanki soku z kiszonej kapusty. Dzięki dodanej skórce z chleba szybciej następuje proces fermentacji buraków. Pamiętajmy, aby je po 2-3 dniach wyciągnąć, aby nie dopuścić do jej zgnicia. Naczynie przykrywamy ściereczką bądź pokrywką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 5-7 dni. Po tym czasie przecedzamy gotowy zakwas i przelewamy do mniejszych słoiczków. Przechowujemy go w lodówce, może stać nawet do kilku tygodni. Zakwas możemy pić na czczo, bądź po posiłkach. 


Robicie domowy zakwas z buraków? Macie niedobory żelaza?

Buziaki <3  


Zobacz również

40 komentarze

  1. Nie mam niedoboru żelaza,ale jako dziecko chorowałam często na anemię i mama podawała mi taki zakwas buraczany. Pomagał. Polecam wszystkim. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż nie mam anemii to mogłabym pić taki zakwas. Uwielbiam wszystko co buraczkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam problemów z anemią, ale dobrze mieć taki przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Mojej mamie zadziałał koktajl ze szpinakiem, pomarańczami i czymś jeszcze. Już nie pamiętam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaszanki nie lubię :D Ale orzechy, kasze i buraczki bardzo lubię, wypróbuje ten przepis na zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Temat dla mnie raczej obcy, nigdy nie miałam tego typu problemów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Buraki jem tylko w barszczu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miałam anemie i dość dużą ,ale już nie mam .Ja robię zakwas z buraków .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja akurat jedyną rzecz z buraków, którą jestem w stanie zjeść lub wypić to barszcz z uszkami. Inaczej mi to warzywo nie podchodzi kompletnie i to niezależnie od formy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zakwas jest dobry nie tylko na anemię. reguluje też ciśnienie, a także poprawia samopoczucie w trakcie chemioterapii.....

    OdpowiedzUsuń
  11. Anemii nie mam, ale przepis i tak zapamiętam, bo mam zamiar kiedyś zrobić sobie post Dąbrowskiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z anemią niestety miałam już do czynienia. Zakwasu nigdy nie robiłam, ani nie piłam, ale czasem robię barszcz z buraczków domowych;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Miałam kiedyś problemy z anemia. Ja piję sok z buraków ;) Zakwasu jeszcze nigdy nie próbowałam.
    Pozdrawiam.
    www.tipsforyoungers.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Jako dziecko chorowałam na anemię, ale zakwas robimy cały czas, tylko że z innego przepisu.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten zakwas towarzyszył mi całą ciążę - teraz już mi weszło w nawyk, odrobina każdego dnia:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Osobiście nie jestem fanką BURAKÓW,ale jeżeli ktoś je lubi - to nie tylko są smaczne,ale i pomocne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Co raz więcej osób pije zakwas z buraków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mama miała problem z niedoborem żelaza i brała żelazo w tabletkach.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja ostatnio w kwietniu z tej okazji dostałam kroplówki i kupę suplementów, co jakiś czas mam z tym problem :/ a teraz z kolei mam nietypową chcicę na warzywa strączkowe ;) Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie mam anemii, ale takiego kwasu chętnie bym się napiła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. och anemia.. dobrze mi znany temat :) dieta jest bardzo ważna i głównie dziki niej rozstałam się z tą chorobą...

    OdpowiedzUsuń
  22. Niezastąpiony. Warto też poszukać przyczyn anemii, czasami problemem są kłopoty z wchłanianiem, celiakia

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam taki zakwas, przynajmniej bardzo podobny przepis. Świetnie się czułam po takiej kuracji :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie mam co prawda anemii, ale zakwas buraczany piję bardzo często. Pyszny i niezwykle zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dobrze znać taki przepis. Nigdy nie wiadomo kiedy się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie chciałoby mi się obrabiać 3 kg buraków :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Swego czasu miałam tego typu problem ;) Ale tak niecierpię buraków w soku, barszczu czy zupie, że nie byłam w stanie się do nich przekonać i zmusić :P

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubimy kiszone buraki. Co prawda dodajemy do nich jeszcze chrzan ale pewnie właściwości będą podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  29. pije zakwas od roku, jest bardzo zdrowy, nie tylko na niedobór żelaza :)

    OdpowiedzUsuń
  30. W zeszłym tygodniu wykonałam profilaktycznie badanie krwi. Wyszło, że mogę mieć anemię ;/ Bardzo przydatny post! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Lubię buraki ale zakwas... ojć.

    OdpowiedzUsuń
  32. Kiedyś miałam problem z żelazem, więc mama mi robiła podobny zakwas. Smaczny był :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pomoc włosom? Wsparcie koncentracji? To samo w sobie już mnie przekonuje. Na szczęście nie mam niedoborów żelaza. ;)

    screatlieve.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  34. No ja na szczęście nie mam problemów z anemia ani z koncentracją ☺
    Obserwuje ☺
    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  35. Lubię sok z buraków, ale nie na zakwasie
    przepis podsunę mojej mamie

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam buraki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  37. oooo bardzo mi się przydadzą te rady ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo lubię domowy zakwas i potwierdzam naprawdę pomaga - wiem to po sobie :)

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.

Fanpage

Inspiracje