Olej tamanu- ekspert w pielęgnacji skóry problematycznej

11:56

Cześć kochani,

olej tamanu powstaje w wyniku tłoczenia na zimno ziaren z drzewa Tamanu. Drzewo to rośnie w południowej Azji, Afryce oraz wyspach Pacyfiku i charakteryzuje się ciemnozieloną, chropowatą korą. Olejek ten posiada w swoim składzie 50-85% nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwas kalofillowy, kalofillolidynę, inofillolidynę , terpenoidy, sterole, kumaryny, laktony, glikolipidy, fosfolipidy, ksantony oraz olejek eteryczny.
olej tamanu

Właściwości oleju tamanu

Właściwości oleju tamanu są wykorzystywane w medycynie ludowej już od wielu lat, zostały one również poparte licznymi badaniami naukowymi. Swoje właściwości olejek ten posiada dzięki specyficznemu składowi, który jest dla niego charakterystyczny. Nienasycone kwasy tłuszczowe w nim zawarte dbają o odpowiedni poziom nawilżenia skóry oraz utrzymanie naturalnej bariery ochronnej. Obecność kwasu oleinowego zapewnia głębsze wniknięcie składników aktywnych oleju w naszą skórę, dzięki zwiększeniu przepuszczalności bariery lipidowej naskórka. To sprawia, że olejek jest w stanie intensywniej oraz efektywniej zadziałać oraz zapewnia szybsze wchłanianie się go w skórę. Dzięki zawartości kwasu linolowego olej tamanu jest skuteczny w przypadku pielęgnacji cery suchej jak i tłustej.  Cerę suchą skutecznie nawilża i wspomaga barierę ochronną naskórka, w przypadku cery tłustej zapobiega powstawaniu niedoskonałości i zaskórników. Obecność licznych fitosteroli dobroczynnie wpływa na stan naszej skóry wzmacniając ją oraz regenerując.
olej tamanu
Właściwości lecznicze olejku przyniosą ulgę w przypadku łojotoku, łuszczycy a także egzemie. Skutecznie łagodzi także skórę po zabiegach takich jak peelingi z kwasami  oraz kuracjach retinoidami, pomaga w szybszej regeneracji oraz odnowie naskórka. W przypadku skóry dojrzałej pomaga uelastycznić oraz wzmocnić skórę a poprzez odpowiednie nawilżenie spowalnia proces powstawania zmarszczek. Ze względu na wysokie bezpieczeństwo stosowania olejku tamanu może on być nakładany na całą twarz również w okolice oczu. Osobom borykającym się z łupieżem lub zapaleniem mieszków włosowych również olej ten przyniesie ulgę oraz poprawę stanu skóry głowy.

Olej z drzewa tamanu ma postać gęstej, ciemnozielonej  substancji oleistej o intensywnym korzenno-gorzkim zapachu. Możliwe jest występowanie osadu na dnie oleju, tężeje on również w temperaturze poniżej 10 st. C. Jest to naturalne zjawisko i nie wpływa na właściwości oleju.

Używacie oleju tamanu? :)

Buziaki <3

Zobacz również

38 komentarze

  1. Możliwe, że w jakimś kosmetyku go używałam, ale nie miałam o tym pojęcia, bowiem samego nigdy nie stosowałam, nawet ta nazwa nie jest mi jakoś bliżej znana. Super, że z Twojego bloga zawsze mogę się dowiedzieć nowych dla mnie rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam, zapach ciekawy ma, lubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Stosuje ten olej przepisany przez panią dermatolog. Jest naprawdę bardzo dobry. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie używam, nawet nie znałam, ale kupię sobie i nie tylko sobie. Dziękuję kochana za informację o tym oleju. <3 Miłego dnia kochana, pozdrawiam. :)))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie miałam go ,chyba że w jakimś kosmetyku - nie zwracam uwagi na skład ☺
    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsze słyszę,więc nie używałam, no chyba że był w jakimś kosmetyku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś jak miałam problemy z cerą to olej tamanu świetnie się sprawdzał w mojej pielęgnacji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj dawno temu przez krótki czas używałam, miło go wspominam i pewnie z czasem wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja do pielęgnacji włosów stosuję olej z migdałów, robię sobie rytualne środy i systematycznie je smaruje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś miałam buteleczkę. Czy jest on dobry na profilaktykę rozstępów ?

    OdpowiedzUsuń
  11. nie słyszałam do tej pory o tym oleju. szkoda, że nie znałam go gdy stosowałam retinoidy :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Słyszałam o tym oleju, ale nie mogę sobie przypomnieć czy go używałam, raczej nie...

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za świetny wpis, jestem ciekawa tego oleju i czy faktycznie podoła łupieżowi :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba miałam jakiś kosmetyk z dodatkiem tego oleju, ale w czystej formie nie stosowałam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Słyszałam o jego dobroczynnych właściwościach, ale jeszcze nie używałam ani solo ani jako dodatek do kosmetyku.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedyś namiętnie używałam oleju tamanu :) Muszę do niego wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie słyszałam jeszcze o tym składniku, ale na szcfzęście nie narzekam na moją cerę ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. chyba mam gdzies w malej wersji

    OdpowiedzUsuń
  19. Coś słyszałam o tym oleju ale nigdy nie stosowałam u siebie

    OdpowiedzUsuń
  20. Pierwszy raz w sumie słyszę o tym produkcie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Miałam i jego działanie jest naprawdę rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Używałam i byłam naprawdę zadowolona z efektów :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy go nie używałam, ale sporo dobrego o nim już czytałam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wydaje mi się, że w jakimś kosmetyku, który stosowałam, był ten składnik, ale teraz już nie za bardzo pamiętam :O Ale zaciekawił mnie ten opis, chyba spróbuję jako samego olejku do stosowania w "trudniejszych" momentach. Brzmi super!

    OdpowiedzUsuń
  26. Przydałby mi się taki olej. Musze się rozejrzeć za nim

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie, nigdy go nie miałam, chociaż słyszałam o jego właściwościach przeciwzapalnych.

    OdpowiedzUsuń
  28. ja nie używam ale po artykule na pewno spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam się z tym olejem! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Słyszałam juz o nim. Coraz bardziej mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie używałam, ale brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciekawe, olej tamanu? Pierwszy raz słysze

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.

Fanpage

Inspiracje