Moc rabarbaru - prosty przepis na muffiny rabarbarowe i kompocik, rabarbar dla zdrowia i urody
07:24Cześć kochani,
sezon na rabarbar własnie się rozpoczął, to kwaskowe warzywo często mylnie uznawane jest za owoc. Niektórzy uważają je także za niezbyt zdrowe z powodu zawartości kwasu szczawiowego. Składnik ten jest groźny dla naszego zdrowia, ale tylko, gdy spożywamy go w nadmiarze, nie zaleca się go także w okresie ciąży. Przygotowując np. sok z rabarbaru możemy dodać do niego kredę, węglan wapnia wytrąca kwas szczawiowy.
W Polsce sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, zaczyna się w kwietniu i kończy pod koniec czerwca. Kiedyś roślina ta uznawana była za ozdobną, dopiero 200 lat później odkryto jego wzmacniające właściwości. Rabarbar ma tylko 9 kcal w 100 g, zawiera też sporo błonnika. Warzywa o intensywnym czerwonym zabarwieniu są słodkie i mają malinowy posmak, zielone łodygi są kwaśne. Łodygi pieczone co najmniej 20 minut, zawierają rapontygeniny, substancje które hamują rozwój komórek nowotworowych. Rabarbar sprawdzi się także u osób odkwaszających organizm, posiada substancje o działaniu alkalizującym. Świetnie sprawdza się w postaci kompotów, orzeźwia i oczyszcza organizm z toksyn. Warzywo to ma także sporo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i pomagają łagodzić objawy stresu.
Rabarbar dla urody
Ze względu na duże zawartości witaminy C,A oraz E rabarbar znakomicie służy, także naszej urodzie. Skutecznie łagodzi podrażnienia, stymuluje produkcje kolagenu, zawiera przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się skóry. Rabarbar jest również naturalnych środkiem przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym, sprawdzi się w pielęgnacji skóry trądzikowej. Płukanka rabarbarowa nada włosom piękny blask, wzmocni kosmyki, może je także nieco rozjaśnić, działa podobno mocniej niż rumianek.
Przepis na kompot
Umyj i pokrój łodygi rabarbaru. Do garnka wsyp 12 łyżek cukru i podgrzewaj go do momentu kiedy zrobi się brązowy. Dodaj do niego rabarbar i chwilę podsmaż mieszając całość. Zalej wszystko dwoma litrami wody. Zagotuj do momentu kiedy rabarbar będzie miękki, możesz go ugniatać, by puścił więcej soku. Całość odcedź przez sitko. Do gotowego kompotu możesz dodać liść mięty oraz parę kropel cytryny.
Przepis na muffinki rabarbarowe
Składniki:
2,5 szkl. mąki
1,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko lekko ubite
0,5 szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka wanilii
2 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru
Sposób przygotowania:
Połącz suche składniki muffinek: mąkę, cukier, sól, sodę i cynamon w dużej misce. W osobnej misce wymieszaj wilgotne składniki: jajka, olej, mleko i wanilię. Następnie mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rabarbar i jeszcze raz wszystko ze sobą połączyć. Napełnić formy do pieczenia muffinek (¾ wysokości), na wierzchu można także położyć kruszonkę. Piec ok. 20 min w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Lubicie rabarbar?
Buziaki <3
64 komentarze
Nie lubię rabarbaru.
OdpowiedzUsuńJa za rabarbarem nie przepadam. Mam złe doświadczenia z dzieciństwa. :D
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię rabarbar, a bardzo rzadko mam okazję coś z nim skosztować :( te muffinki to świetny pomysł, zrobię sama w domu :)
OdpowiedzUsuńbuziaki!
teddyandcrumb.blogspot.com
Ależ one muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńBabeczek z rabarbaru jeszcze nie jadłam, ale zupę uwielbiam
OdpowiedzUsuńLubię, więc chętnie wykorzystam przepis na muffinki :)
OdpowiedzUsuńMój piekarnik jest martwy :( i nie zrobię :(
OdpowiedzUsuńuwielbiam zarówno kompot z rabarbaru jak i ciasto z nim :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar. Mam go sporo na działce. Muffiny z rabarbarem robimy bardzo często.
OdpowiedzUsuńMusze te muffiny zrobić, mmmm ;P
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem :D
OdpowiedzUsuńale pycha :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar! Zarówno w kompocie jak i w placku drożdżowym. Muffiny wyglądają bardzo apetycznie =)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar w ciastach :) Za dziecka jadło się go dużo na surowo :)
OdpowiedzUsuńJa jestem wielką fanką rabarbaru pod kruszonką (może być to zdrowa wersja z otrębami/płatkami owsianymi), a także rabarbaru na kruchym cieście pod pianką! Pychota!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką muffinkę :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis na muffinki - uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam :D Chyba najwyższa pora :)
OdpowiedzUsuńO wlasnie super ze trafilam na twoj wpis, caly pek rabarbaru czeka na wykorzystanie. Jutro koniecznie zrobie Muffiny :D
OdpowiedzUsuńKiedys chyba jadlam rabarbar, ale nie pamietam jego smaku.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, ale wcześniej znałam tylko jego złe właściwości, super muffinki ;).
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię rabarbar w biszkoptowym cieście i jako kompocik :) Muffinki wyglądają przepysznie koniecznie muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńKocham rabarbar, muszę się wybrać do babci po niego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar :) ja dziś piekłam kruche ciasto z rabarbarem. Pycha!
OdpowiedzUsuńMiałam w niedzielę kompocik! :D
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com
Musialabym cos upiec z rabarbarem, ale ostatnio brak weny :P
OdpowiedzUsuńw dzieciństwie często piłam kompot z rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar! I tak się składa, że dziś dorwałam i zastanawiałam się co z nim zrobić. I wiesz co? Z nieba mi spadłaś! :D Kradnę przepis i idę do kuchni robić muffiny!
OdpowiedzUsuńMuszę się przejść na ogródek, bo mam rabarbar na pewno, ale jeszcze nie zauważyłam, żeby wyrósł ;)
OdpowiedzUsuńRabarbar - moje dzieciństwo <3
OdpowiedzUsuńAle mam ochotę na te muffinki :) Lubię rabarbar, ale jakoś nie jem go zbyt często.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
My blog
Nie wiedziałam, że rabarbar ma takie właściwości! :)
OdpowiedzUsuńMi rabarbar kojarzy się z dzieciństwem i ciastem;)
Uwielbiam ciasta z rabarbarem, a babeczek z jego dodatkiem jeszcze nie jadłam... Czas najwyższy to zmienić! :D
OdpowiedzUsuńOjej, te muffinki muszą być przepyszne!!! Koniecznie muszę je zrobić :)!!!
OdpowiedzUsuńBrr.. rabarbar. Jakoś źle na mnie działa, strasznie źle. Choć nie wiem czym mi dotychczas zawinił. Taki fetysz :D
OdpowiedzUsuńlubię rabarbarowy kompot:)
OdpowiedzUsuńDla mnie to smaki dzieciństwa i aż slinka mi cieknie, jeeej.. zjadłabym! ☺
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńKompot z rabarbaru to dla mnie koszmar, aczkolwiek wypieki z rabarbarem lubię :D
OdpowiedzUsuńale super wpis, uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńSamego rabarbaru nie lubię, ale już uwielbiam połączenie rabarbar + truskawki lub rabarbar +jabłko+śliwki <3
OdpowiedzUsuńUwielbiamy rabarbar ale szukamy takie soczyście różowego w środku, to jakaś trudno dostępna odmiana niestety :/
OdpowiedzUsuńZa namową męża zaczęłam piec ciasto z rabarbarem,smak jego dzieciństwa, jest pyszne ;)
OdpowiedzUsuńO, przypomniałaś mi, że zostało mi trochę rabarbaru od ciasta i zaraz sobie wstawię kompocik :)
OdpowiedzUsuńCiasto z rabarbarem czy kompot rabarbarowy przypominają mi dzieciństwo <3
OdpowiedzUsuńAle pychotka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :)
http://www.stylishmegg.pl/2018/05/granatowa-sukienka-w-biae-grochy.html
Co roku obiecuję sobie, że w końcu kupię rabarbar i jeszcze swojej obietnicy nie spełniłam ;D Te muffiny są argumentem za tym by przepisy pojawiały się tu częściej! Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI gratuluję!<3
Jadłam drożdżówkę z rabarbarem u babci..jako dziecko. Sama nigdy nie przygotowywałam. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany, zrobię na pewno kompot i babeczki :)
OdpowiedzUsuńNie lubię rabarbaru. :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam rabarbar w lodówce i mi więdnie, bo nie mam pojęcia jak go wykorzystać! ;D
OdpowiedzUsuńo matko! nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam rabarbar - trochę się go boję :) Ale, w dzieciństwie wcinałam go z cukrem :)
OdpowiedzUsuńhttp://codziennyuzytek.pl/
narobiłaś mi ochoty na ciasto rabarbarowe ;)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Ojej:D Ale wyglądają smacznie :D
OdpowiedzUsuńChyba wykorzystam kiedyś ten przepis ;)
Zapraszam :D odwdzięczam się za obserwacje :D
grlfashion.blogspot.com
Lubię robić kompot z rabarbarem i truskawkami :)
OdpowiedzUsuńna pewno zrobię te muffinY!
OdpowiedzUsuńMam absolutną słabość do rabarbaru - kojarzy mi się z dzieciństwem <3 uwielbiam w każdej formie, najbardziej chyba w drożdżówkach i w kompocie :)))
OdpowiedzUsuńMam podobne silikonowe foremki do babeczek :) Mniam przepis
OdpowiedzUsuńja za rabarbarem nie przepadam
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam rabarbar, jak tylko jestem na działce od razu go szukam i jem na surowo! PYCHA <3
OdpowiedzUsuńWow wyglądają bardzo smakowicie. Uwielbiam rabarbar.
OdpowiedzUsuń:*
ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.
OdpowiedzUsuńDodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.