Moc rabarbaru - prosty przepis na muffiny rabarbarowe i kompocik, rabarbar dla zdrowia i urody

07:24

Cześć kochani,

sezon na rabarbar własnie się rozpoczął, to kwaskowe warzywo często mylnie uznawane jest za owoc. Niektórzy uważają je także za niezbyt zdrowe z powodu zawartości kwasu szczawiowego. Składnik ten jest groźny dla naszego zdrowia, ale tylko, gdy spożywamy go w nadmiarze, nie zaleca się go także w okresie ciąży. Przygotowując np. sok z rabarbaru możemy dodać do niego kredę, węglan wapnia wytrąca kwas szczawiowy. 
Właściwości:
W Polsce sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, zaczyna się w kwietniu i kończy pod koniec czerwca. Kiedyś roślina ta uznawana była za ozdobną, dopiero 200 lat później odkryto jego wzmacniające właściwości. Rabarbar ma tylko 9 kcal w 100 g, zawiera też sporo błonnika. Warzywa o intensywnym czerwonym zabarwieniu są słodkie i mają malinowy posmak, zielone łodygi są kwaśne. Łodygi pieczone co najmniej 20 minut, zawierają rapontygeniny, substancje które hamują rozwój komórek nowotworowych. Rabarbar sprawdzi się także u osób odkwaszających organizm, posiada substancje o działaniu alkalizującym. Świetnie sprawdza się w postaci kompotów, orzeźwia i oczyszcza organizm z toksyn. Warzywo to ma także sporo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i pomagają łagodzić objawy stresu.
Rabarbar dla urody
Ze względu na duże zawartości witaminy C,A oraz E rabarbar znakomicie służy, także naszej urodzie. Skutecznie łagodzi podrażnienia, stymuluje produkcje kolagenu, zawiera przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się skóry. Rabarbar jest również naturalnych środkiem przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym, sprawdzi się w pielęgnacji skóry trądzikowej. Płukanka rabarbarowa nada włosom piękny blask, wzmocni kosmyki, może je także nieco rozjaśnić, działa podobno mocniej niż rumianek. 
Przepis na kompot
Umyj i pokrój łodygi rabarbaru. Do garnka wsyp 12 łyżek cukru i podgrzewaj go do momentu kiedy zrobi się brązowy. Dodaj do niego rabarbar i chwilę podsmaż mieszając całość. Zalej wszystko dwoma litrami wody. Zagotuj do momentu kiedy rabarbar będzie miękki, możesz go ugniatać, by puścił więcej soku. Całość odcedź przez sitko. Do gotowego kompotu możesz dodać liść mięty oraz parę kropel cytryny.
Przepis na muffinki rabarbarowe
Składniki:
2,5 szkl. mąki
1,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko lekko ubite
0,5 szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka wanilii
2 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru
Sposób przygotowania:
Połącz suche składniki muffinek: mąkę, cukier, sól, sodę i cynamon w dużej misce. W osobnej misce wymieszaj wilgotne składniki: jajka, olej, mleko i wanilię. Następnie mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rabarbar i jeszcze raz wszystko ze sobą połączyć. Napełnić formy do pieczenia muffinek (¾ wysokości), na wierzchu można także położyć kruszonkę. Piec ok. 20 min w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. 

Lubicie rabarbar? 

Buziaki <3

Zobacz również

60 komentarze

  1. Ja za rabarbarem nie przepadam. Mam złe doświadczenia z dzieciństwa. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię rabarbar, a bardzo rzadko mam okazję coś z nim skosztować :( te muffinki to świetny pomysł, zrobię sama w domu :)

    buziaki!
    teddyandcrumb.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczek z rabarbaru jeszcze nie jadłam, ale zupę uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, więc chętnie wykorzystam przepis na muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój piekarnik jest martwy :( i nie zrobię :(

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam zarówno kompot z rabarbaru jak i ciasto z nim :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam rabarbar. Mam go sporo na działce. Muffiny z rabarbarem robimy bardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze te muffiny zrobić, mmmm ;P

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto z rabarbarem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rabarbar! Zarówno w kompocie jak i w placku drożdżowym. Muffiny wyglądają bardzo apetycznie =)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam rabarbar w ciastach :) Za dziecka jadło się go dużo na surowo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jestem wielką fanką rabarbaru pod kruszonką (może być to zdrowa wersja z otrębami/płatkami owsianymi), a także rabarbaru na kruchym cieście pod pianką! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym taką muffinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapisuję przepis na muffinki - uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich jeszcze nie jadłam :D Chyba najwyższa pora :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O wlasnie super ze trafilam na twoj wpis, caly pek rabarbaru czeka na wykorzystanie. Jutro koniecznie zrobie Muffiny :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedys chyba jadlam rabarbar, ale nie pamietam jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię, ale wcześniej znałam tylko jego złe właściwości, super muffinki ;).

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, bardzo lubię rabarbar w biszkoptowym cieście i jako kompocik :) Muffinki wyglądają przepysznie koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham rabarbar, muszę się wybrać do babci po niego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam rabarbar :) ja dziś piekłam kruche ciasto z rabarbarem. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę koniecznie wypróbować przepis :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Musialabym cos upiec z rabarbarem, ale ostatnio brak weny :P

    OdpowiedzUsuń
  24. w dzieciństwie często piłam kompot z rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam rabarbar! I tak się składa, że dziś dorwałam i zastanawiałam się co z nim zrobić. I wiesz co? Z nieba mi spadłaś! :D Kradnę przepis i idę do kuchni robić muffiny!

    OdpowiedzUsuń
  26. Muszę się przejść na ogródek, bo mam rabarbar na pewno, ale jeszcze nie zauważyłam, żeby wyrósł ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale mam ochotę na te muffinki :) Lubię rabarbar, ale jakoś nie jem go zbyt często.
    Pozdrawiam!
    My blog

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie wiedziałam, że rabarbar ma takie właściwości! :)
    Mi rabarbar kojarzy się z dzieciństwem i ciastem;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, a babeczek z jego dodatkiem jeszcze nie jadłam... Czas najwyższy to zmienić! :D

    OdpowiedzUsuń
  30. very nice post dear, like it :)
    have a nice weekend!
    xoxo,
    Tijana

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  31. Ojej, te muffinki muszą być przepyszne!!! Koniecznie muszę je zrobić :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Brr.. rabarbar. Jakoś źle na mnie działa, strasznie źle. Choć nie wiem czym mi dotychczas zawinił. Taki fetysz :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Dla mnie to smaki dzieciństwa i aż slinka mi cieknie, jeeej.. zjadłabym! ☺

    OdpowiedzUsuń
  34. Kompot z rabarbaru to dla mnie koszmar, aczkolwiek wypieki z rabarbarem lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  35. ale super wpis, uwielbiam rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Samego rabarbaru nie lubię, ale już uwielbiam połączenie rabarbar + truskawki lub rabarbar +jabłko+śliwki <3

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiamy rabarbar ale szukamy takie soczyście różowego w środku, to jakaś trudno dostępna odmiana niestety :/

    OdpowiedzUsuń
  38. Za namową męża zaczęłam piec ciasto z rabarbarem,smak jego dzieciństwa, jest pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. O, przypomniałaś mi, że zostało mi trochę rabarbaru od ciasta i zaraz sobie wstawię kompocik :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciasto z rabarbarem czy kompot rabarbarowy przypominają mi dzieciństwo <3

    OdpowiedzUsuń
  41. Ale pychotka :)
    Zapraszam na nowy post :)
    http://www.stylishmegg.pl/2018/05/granatowa-sukienka-w-biae-grochy.html

    OdpowiedzUsuń
  42. Co roku obiecuję sobie, że w końcu kupię rabarbar i jeszcze swojej obietnicy nie spełniłam ;D Te muffiny są argumentem za tym by przepisy pojawiały się tu częściej! Wyglądają bardzo apetycznie :)
    I gratuluję!<3

    OdpowiedzUsuń
  43. Jadłam drożdżówkę z rabarbarem u babci..jako dziecko. Sama nigdy nie przygotowywałam. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Przepis zapisany, zrobię na pewno kompot i babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Akurat mam rabarbar w lodówce i mi więdnie, bo nie mam pojęcia jak go wykorzystać! ;D

    OdpowiedzUsuń
  46. o matko! nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam rabarbar - trochę się go boję :) Ale, w dzieciństwie wcinałam go z cukrem :)


    http://codziennyuzytek.pl/

    OdpowiedzUsuń
  47. narobiłaś mi ochoty na ciasto rabarbarowe ;)
    www.wkrotkichzdaniach.pl

    OdpowiedzUsuń
  48. Ojej:D Ale wyglądają smacznie :D
    Chyba wykorzystam kiedyś ten przepis ;)

    Zapraszam :D odwdzięczam się za obserwacje :D
    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  49. Lubię robić kompot z rabarbarem i truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Mam absolutną słabość do rabarbaru - kojarzy mi się z dzieciństwem <3 uwielbiam w każdej formie, najbardziej chyba w drożdżówkach i w kompocie :)))

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.

Fanpage

Inspiracje