Chałwa dla zdrowia i urody! Przepis na pyszną domową chałwę!
08:19Cześć kochani,
skóra jest naszą wizytówką, dlatego poświęcamy jej wiele czasu. Aby nasza cera była w pełni zdrowa i promienna nie wystarczą dobre kremy i zabiegi pielęgnacyjne. Bardzo ważne jest także jak odżywiamy i karmimy naszą skórę od środka. Od jakiegoś czasu na blogu powstała nowa zakładka "dieta dla urody" gdzie będę raz na jakiś czas umieszczała produkty warte uwagi, ich właściwości i ich wpływ na skórę.
Właściwości chałwy
Blisko 50% składu chałwy stanowi miazga sezamowa. Miazga sezamowa to nic innego jak tahini, które w ostatnim czasie stało się bardzo popularne i używamy go do smarowania pieczywa. Sezam jest źródłem wysokiej jakości białka, jego wartość odżywczą porównuje się do białka jaj, doskonale nadaje się do wzbogacenia diety wegetariańskiej. Nasiona sezamu zawierają również sporą dawkę magnezu oraz inne składniki odżywcze o potwierdzonych właściwościach przeciwcukrzycowych, są również cennym źródłem potasu, wapnia, żelaza i lecytyny.
Oprócz masy witamin chałwa zawiera kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Jest on nienasyconym kwasem tłuszczowym, który korzystnie wpływa na nasz układ krążenia i serce.
Uroda w ziarenkach sezamu
Sezam obfituje w potężną dawkę przeciwutleniaczy. Witamina H i E zawarta w chałwie, opóźnia proces starzenia się skóry, zapewnia także prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci. Olej sezamowy zawarty w chałwie ma właściwości przeciwzapalne i przeciwlecznicze. Stosowany bezpośrednio, przynosi ulgę przesuszonej skórze. Można z powodzeniem zmywać nim makijaż, przyciąga toksyny rozpuszczalne w oleju. Ponadto uelastycznia skórę, polecany jest również do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt.
Przepis na pyszną domową chałwę
200 g niełuskanego sezamu
3 łyżki naturalnego miodu
Wybrane dodatki (orzechy nerkowca, rodzynki, owoce goji, nasionka chia itp.)
Dokładnie mielimy ziarenka sezamu w młynku do kawy. Zmielone ziarna dokładnie mieszamy z miodem. Powstałą masę formujemy i wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny. Aby uzyskać idealną i pożądaną konsystencje chałwy, należy dodawać miód powoli, jedni wolą bardziej miękką chałwę a inni bardziej kruchą.
Lubicie kochani chałwę?
Buziaki <3
75 komentarze
Jak ja dawno nie jadłam chałwy. Bardzo lubię ten smakołyk.
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :)
www.stylishmegg.pl/2018/02/paszczyk-w-kolorze-baby-blue_22.html
Średnio lubie smak chałwy, ale warto wiedzieć, ze ma tyle wartości odżywczych :)
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że chałwa i humus mają ze sobą bardzo dużo wspólnego :P
OdpowiedzUsuńmój smak dzieciństwa, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńprzypomniałaś mi o niej !!! matulu, jak ja dawno nie jadłam chałwy :( mój tata ją uwielbiał i zawsze zabierał mi ją z paczki świątecznej :P
OdpowiedzUsuńPewnie, że warto spróbować takiej domowej chałwy.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się to prezentuje.
Może spróbuję i ja?
Pozdrawiam :)
Taką bym zjadła. Dawno temu kosztowałam sklepową, ale było wstrętna.
OdpowiedzUsuńWłaśnie przypomniałaś mi o istnieniu chałwy! :D przepis jest zaskakująco prosty! ;) podoba mi się ta kategoria o odżywianiu się dla urody:)
OdpowiedzUsuńojej chałwa to jeden z nielicznych "smakołyków" które kompletnie mnie do siebie nie przekonują :P
OdpowiedzUsuńDomowa zdecydowanie najlepsza. Moja Mama uwielbia ją :)
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam chałwy. Kiedyś była na porządku dziennym
OdpowiedzUsuńŚrednio lubię chałwę, ale moja mama ją uwielbia. Na pewno przygotuje ją dla niej z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńJako dziecko zajadałam sie chałwą... dziś już nie podchodze do niej z wielkim entuzjazmem.
OdpowiedzUsuńJa dawniej nie lubiłam chałwy, a teraz mogłabym jesc codziennie :) Może spóbuję sama zrobic :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i szczerze to nie wiedziałam, że to może być zdrowe :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie przekonałam się do smaku chałwy, ale koniecznie muszę zrobić ją dla mojego chłopaka. Sądzę, że będzie zadowolony z takiej niespodzianki.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię chałwę i chętnie taką bym sobie zrobiła:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę, ale nigdy nie zadałam sobie trudu żeby samodzielnie ją zrobić.
OdpowiedzUsuńO mniam wyglada tak apetyczne <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2018/02/recenzja-fotoksiazki-prezent-last-minute.html
Inne słodycze mogą dla mnie nie istnieć, ale chałwie nigdy nie potrafię sie oprzeć.
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam chałwy.
OdpowiedzUsuńTrzeba by zrobić :)
OdpowiedzUsuńChałwa to nie jest to co lubię najbardziej...ale może nie jadłam tej dobrej...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dawno nie jadłam chałwy, ale narobiłaś mi ochoty :) Muszę wypróbować tego przepisu. Dziękuję za podzielenie się nim.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
My blog
Sama nigdy nie robiłam, ale za taką kupną nie przepadam :P
OdpowiedzUsuńChałwę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTo naprawdę takie proste? Muszę poszukać sezamu :)
OdpowiedzUsuńMusi byc pyszna!muszę ją zrobic! <3
OdpowiedzUsuńKiedyś chyba jadłam chałwę, ale nie posmakowała mi, chociaż z czasem gust co do jedzenia może się zmienić, więc być może teraz smakowałaby mi chałwa.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że chałwę można tak łatwo zrobić! Chałwę uwielbiam i uważam ją za zdrowy zamiennik "słodyczy" i raz na jakiś czas sobie na nią pozwalam, oczywiście nie w za dużych ilościach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio jadłam bardzo dobra chalwe z orzeszkami ziemnym
OdpowiedzUsuńUwielbiam ! W następnym tygodniu na pewno spróbuje zrobić;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
uwielbiam chałwe!! zrobię na pewno
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc myślałam że zrobienie chałwy jest bardziej skomplikowane i nie miałam pojęcia że to jest tak banalnie proste :D
OdpowiedzUsuńNie jestem smakoszem chałwy, ale Twoja prezentuje się tak dobrze, że chętnie bym sama taką zrobiła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę i na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńo kurcze, nigdy sie nie zastanawiałam jak zrobić chałwę, a to takie proste! Muszę kiedyś spróbować, bo bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńCale wieki nie jadlam :P
OdpowiedzUsuńbardzo lubię chałwę :) ale zwykle idę na łatwiznę i kupuję gotową :D
OdpowiedzUsuńBeautiful blog you have *_* <3
OdpowiedzUsuńhttp://makeyourperfectstyle.blogspot.ba/
Moja Mama uwielbia CHAŁWĘ - dlatego może kiedyś natchnie mnie,aby skorzystać z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego taty ;) On uwielbia chałwę i mógłby jeść kilogramami :)
OdpowiedzUsuńJa natomiast baaaardzo nie lubię ;p
Przyznam szczerze, że nigdy tego nie jadłam i jestem ciekawa jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję Twój przepis :D Pozdrawiam oraz dziękuję bardzo za odwiedziny ♥
wy-stardoll.blogspot.com
Uwielbiam chałwę! :)
OdpowiedzUsuńDomową bardzo lubię! Taką ze sklepu już mniej :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł stworzenia takiej zakładki! Chyba wpisy zaliczające się do niej będą moimi ulubionymi :) Wczoraj właśnie zrobiłam chałwę, ale zamiast sezamu użyłam już gotowego tahini, bo nie mam dostępu do młynku do kawy ani blendera ;) Chałwa to chyba moja ulubiona słodycz <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chałwę::)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Chałwę mogę jeść bez końca, o raju :D
OdpowiedzUsuńNigdy nawet nie pomyślałam, żeby samemu robić chałwę. Nie wiedziałam nawet, że to takie proste haha. No a chałwę bardzo lubię, więc dobrze znać przepis. :D
OdpowiedzUsuńamazing post, dear! i love the photos!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chałwę, na dodatek jest bardzo zdrowa :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu lubię sięgnąć po nią :D
Jest taka inna w smaku niż wszystko i to jest w niej cudowne :D
Aż nabrałam na nią ochoty ♥
Buziaki,
coraciemnosci.pl
Uwielbiam chałwę, ale z tych kupnych tylko ta z Biedronki mi smakuje. Chętnie wypróbuję przepis na tę domową.
OdpowiedzUsuńWow! super przepis i mega łatwy. Z pewnością wypróbuję :) a chałwę uwielbiam, ale zupełnie o niej zapomniałam :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałwę ;D mogę jeśc i jeść i jeść :D
OdpowiedzUsuńChałwę zawsze kupuję, ale kto wie, może pomysł zrobienia w domu też jest fajny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę, ale nigdy nie robiłam. Zawsze tata przywoził ukraińską :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę! Przepis sobie już zapisałam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Fantastyczny przepis! Ja sama nie jestem wielką fanką chałwy, ale mój Tata i Mama mojego Męża ją uwielbiają;)Teraz będziemy mogli przyrządzić im zdrową wersję tego przysmaku:)
OdpowiedzUsuńJak można nie lubić chałwy? <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam...waniliową i kakaową
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę, muszę skorzystać z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńKocham chałwę, le w tej sklepowej draż ni mnie obecność syropu glukozowo-fruktozowego. Na pewno wykorzystam twój przepis.
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że to takie proste :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę! Do tej pory zawsze kupowałam gotowce, ale na pewno spróbuję zrobić ją sama :)
OdpowiedzUsuńJa mam słabość do chały i zazwyczaj jem jej więcej niż powinnam. Nie pomyślałam o tym by zmielić ją w młynku do kawy :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chałwę, choć zwykle robię domową pastę tahini :-)
OdpowiedzUsuńOOO chałwa! :) Nie sądziłam, że to takie proste <3
OdpowiedzUsuńAż muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Już od jakiegoś czasu mam zamiar zrobić domową chałwę a nie mogę się zebrać:)
OdpowiedzUsuńa ja nie naleze do wielbicieli chalwy haha, ale dobrze wiedziec, ze sie sprawdza!
OdpowiedzUsuńsending hugs ! :*
http://dorey-doorey.blogspot.com
bardzo fajny wpis
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuńDodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.