Śliwki dla urody - przepis na pyszną śliwkową nutelle!
11:00Cześć kochani,
niedawno byłam na poście Dąbrowskiej, wytrwałam tydzień i drugie tyle wychodziłam z diety, teraz staram się odżywiać bardziej racjonalnie. Przed postem oczywiście jadłam zdrowo, ale zdecydowanie za dużo. Teraz stawiam głównie na warzywa i owoce. Śliwki to niewątpliwie symbol polskiej jesieni, są smaczne i bardzo zdrowe. Składają się głównie z wody, białek, węglowodanów, tłuszczy, potasu, magnezu oraz żelaza. Zawierają również duże ilości polifenoli.
Zmniejszają ryzyko zachorowań na raka jelita grubego, polecane są na zaparcia, regulują pracę układu trawiennego. Stanowią bogate źródło pektyn i kwasów organicznych, dzięki czemu mają działanie oczyszczające. Składnikiem śliwek jest też siarka, która pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Najlepiej jeść je zarówno w wersji suszonej jak i świeżej. Suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika. Odmian śliwek jest całe mnóstwo, wszystkie pochodzą od krzyżówek dzikich drzew. Najbardziej nam znane odmiany deserowe to węgierki, renklody oraz mirabelki popularne we Francji.
Jako jedyne z nielicznych owoców śliwki zawierają bor, który zapobiega osteoporozie. Najlepiej suszyć je samodzielnie, te w sklepach zawierają często sorbinian potasu (E202) - konserwant. Śliwki są doskonałą bazą do przetworów, sprawdzą się nie tylko w wytrawnych smakach, ale także w deserach.
Moim ulubionych deserem ze śliwek jest nutella. Do jej przygotowania potrzebujemy ok.1 kg śliwek np. węgierek, tabliczki gorzkiej czekolady i 3/4 szklanki cukru, możemy oczywiście go zastąpić ksylitolem, a gorzką czekoladę karobem.
Z umytych śliwek usuwamy pestki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1 godziny, śliwki możemy też smażyć na małym ogniu również przez ok. 1 godz. Podczas smażenia należy je mieszać. Po wyciągnięciu z piekarnika śliwki blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy parę łyżek kakao z cukrem, bądź też roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy z blendowanymi śliwkami. Taki deser smakuje najlepiej ze szczyptą cynamonu.
Lubicie śliwki? Co powiecie na taką domową nutelle? :)
44 komentarze
O matko, ale bym zeżarła! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią :D. W zeszłym roku chyba jadłam z podobnego przepisu i pamiętam, że była pyszna :)
OdpowiedzUsuńOstatnio napadła mnie ochota na Nutellę, ale jestem na diecie, więc musiałam się powstrzymać. Chętnie wypróbuję Twojego przepisu, bo wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńOh! Ale mam teraz smaka na taką nutellę :D
OdpowiedzUsuńJa nutelle robię z daktyli i masła orzechowe :) polecam! ! Pycha!
OdpowiedzUsuńJadłam. Jest pyszna.:)
OdpowiedzUsuńLubię śliwki, ale trochę mnie przeraża jak można się załatwić popijając je wodą w chwili zapomnienia się... Śliwki głównie jem w cieście ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie bardziej wole Nutelle niż śliwki 😉😆
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Lili
Mmmm pyszności! śliwki uwielbiam, szczególnie te prosto z drzewa mojej babci ;) Słyszałam o nutelli z bananów i awokado, ale ze śliwek to dla mnie nowość ;D
OdpowiedzUsuńWow this looks amazing :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :) Śliwki uwielbiam, najbardziej chyba te prosto z drzewa :)
OdpowiedzUsuńMmm cudo :)
OdpowiedzUsuńNo i jest po mnie :) zjadłabym wiadro :)
OdpowiedzUsuńŚliwki to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki. Zawsze zjadam świeże :)
OdpowiedzUsuńBeautiful post <3
OdpowiedzUsuńhttp://makeyourperfectstyle.blogspot.com/2018/09/its-never-late-to-find-yourself.html
Bardzo lubię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i przepysznie *_*
OdpowiedzUsuńPychotka ❤
OdpowiedzUsuńuwielbiam śliwki :) latem te prostu z drzewa, a zimą w postaci powidła, mrożone lub suszone :) ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować śliwkową nutellę, brzmi rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńŚliwkowa Nutella brzmi niezwykle dobrze, muszę wypróbować, bo uwielbiam śliwki :)
OdpowiedzUsuńŚliwki rządzą.. w tym roku objadłam sie ich pod korek!
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :)
http://www.stylishmegg.pl/2018/09/zota-sukienka-w-kwiatki.html
Kupiłaś mnie tym. Dzisiaj kupię śliwki i spróbuję:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Robiłam kiedyś i polecam :)
OdpowiedzUsuńze śliwek najlepiej lubię tartę, ale i Twoją nutellę bym polubiła, biorąc pod uwagę fakt, że lubię czekoladę;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śliwki, to dla mnie taki, typowo polski smak :) Niemniej, nigdy nie słyszałam o takiej wersji nutelli! Brzmi super apetycznie i chętnie sprawdzę czy tak też smakuje :D
OdpowiedzUsuńMniam zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńCzekośliwka! Uwielbiam ją! Można zrobić też w wersji do słoiczka, dodając kakao do gotujących się śliwek i przełożyć do słoików :) Idealna propozycja na zimę :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz! Wyszło mega pyszne:)
OdpowiedzUsuńNutella jest tylko i wyłącznie jedna, ale są tańsze kremy dorównujące (a niekiedy przewyższające) ją smakiem! Kocham śliwki i nie raz robiłam dżem z czekoladą z nimi. To naprawdę zacny zamiennik. <3
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mam piekarnika ;/
OdpowiedzUsuńI jak ja mam z Tobą schudnąć Kobieto!?? ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama właśnie taką robi :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej nutelli :)
OdpowiedzUsuńjeju, jak ja dawno śliwek nie jadłam!
OdpowiedzUsuńKochamy śliwki i powidełka ale z czekoladą czy kakao już tak nam nie smakują :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować ;) Ogromną fanką tradycyjnej nutelli nie jestem, ale ta śliwkowa wersja mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńŚliwki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńŚliwkowa nutella jest przepyszna. Moja mama zrobiła nam spory zapas tego specjału, na długie zimowe miesiące :)!!!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie pyszności :) chyba wszyscy uwielbiają śliwki :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńFajny artykuł, dowiedziałam się czegoś nowego i nawet polecę to znajomym.
OdpowiedzUsuńDodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.