Śliwki dla urody - przepis na pyszną śliwkową nutelle!

11:00

Cześć kochani,

niedawno byłam na poście Dąbrowskiej, wytrwałam tydzień i drugie tyle wychodziłam z diety, teraz staram się odżywiać bardziej racjonalnie. Przed postem oczywiście jadłam zdrowo, ale zdecydowanie za dużo. Teraz stawiam głównie na warzywa i owoce. Śliwki to niewątpliwie symbol polskiej jesieni, są smaczne i bardzo zdrowe. Składają się głównie z wody, białek, węglowodanów, tłuszczy, potasu, magnezu oraz żelaza. Zawierają również duże ilości polifenoli. 
Właściwości śliwek
Zmniejszają ryzyko zachorowań na raka jelita grubego, polecane są na zaparcia, regulują pracę układu trawiennego. Stanowią bogate źródło pektyn i kwasów organicznych, dzięki czemu mają działanie oczyszczające. Składnikiem śliwek jest też siarka, która pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Najlepiej jeść je zarówno w wersji suszonej jak i świeżej. Suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika. Odmian śliwek jest całe mnóstwo, wszystkie pochodzą od krzyżówek dzikich drzew. Najbardziej nam znane odmiany deserowe to węgierki, renklody oraz mirabelki popularne we Francji. 
Jako jedyne z nielicznych owoców śliwki zawierają bor, który zapobiega osteoporozie. Najlepiej suszyć je samodzielnie, te w sklepach zawierają często sorbinian potasu (E202) - konserwant. Śliwki są doskonałą bazą do przetworów, sprawdzą się nie tylko w wytrawnych smakach, ale także w deserach.

Moim ulubionych deserem ze śliwek jest nutella. Do jej przygotowania potrzebujemy ok.1 kg śliwek np. węgierek, tabliczki gorzkiej czekolady i 3/4 szklanki cukru, możemy oczywiście go zastąpić ksylitolem, a gorzką czekoladę karobem. 
Z umytych śliwek usuwamy pestki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1 godziny, śliwki możemy też smażyć na małym ogniu również przez ok. 1 godz. Podczas smażenia należy je mieszać. Po wyciągnięciu z piekarnika śliwki blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy parę łyżek kakao z cukrem, bądź też roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy z blendowanymi śliwkami. Taki deser smakuje najlepiej ze szczyptą cynamonu.

Lubicie śliwki? Co powiecie na taką domową nutelle? :)

Zobacz również

44 komentarze

  1. O matko, ale bym zeżarła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym z chęcią :D. W zeszłym roku chyba jadłam z podobnego przepisu i pamiętam, że była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio napadła mnie ochota na Nutellę, ale jestem na diecie, więc musiałam się powstrzymać. Chętnie wypróbuję Twojego przepisu, bo wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh! Ale mam teraz smaka na taką nutellę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nutelle robię z daktyli i masła orzechowe :) polecam! ! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię śliwki, ale trochę mnie przeraża jak można się załatwić popijając je wodą w chwili zapomnienia się... Śliwki głównie jem w cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie bardziej wole Nutelle niż śliwki 😉😆
    Pozdrawiam

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm pyszności! śliwki uwielbiam, szczególnie te prosto z drzewa mojej babci ;) Słyszałam o nutelli z bananów i awokado, ale ze śliwek to dla mnie nowość ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym :) Śliwki uwielbiam, najbardziej chyba te prosto z drzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No i jest po mnie :) zjadłabym wiadro :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam śliwki. Zawsze zjadam świeże :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Beautiful post <3

    http://makeyourperfectstyle.blogspot.com/2018/09/its-never-late-to-find-yourself.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudownie i przepysznie *_*

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam śliwki :) latem te prostu z drzewa, a zimą w postaci powidła, mrożone lub suszone :) ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę koniecznie wypróbować śliwkową nutellę, brzmi rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliwkowa Nutella brzmi niezwykle dobrze, muszę wypróbować, bo uwielbiam śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliwki rządzą.. w tym roku objadłam sie ich pod korek!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha :)
    Zapraszam na nowy post :)
    http://www.stylishmegg.pl/2018/09/zota-sukienka-w-kwiatki.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Kupiłaś mnie tym. Dzisiaj kupię śliwki i spróbuję:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  20. ze śliwek najlepiej lubię tartę, ale i Twoją nutellę bym polubiła, biorąc pod uwagę fakt, że lubię czekoladę;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię śliwki, to dla mnie taki, typowo polski smak :) Niemniej, nigdy nie słyszałam o takiej wersji nutelli! Brzmi super apetycznie i chętnie sprawdzę czy tak też smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Czekośliwka! Uwielbiam ją! Można zrobić też w wersji do słoiczka, dodając kakao do gotujących się śliwek i przełożyć do słoików :) Idealna propozycja na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam pierwszy raz! Wyszło mega pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nutella jest tylko i wyłącznie jedna, ale są tańsze kremy dorównujące (a niekiedy przewyższające) ją smakiem! Kocham śliwki i nie raz robiłam dżem z czekoladą z nimi. To naprawdę zacny zamiennik. <3

    OdpowiedzUsuń
  25. I jak ja mam z Tobą schudnąć Kobieto!?? ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie jadłam jeszcze takiej nutelli :)

    OdpowiedzUsuń
  27. jeju, jak ja dawno śliwek nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  28. Kochamy śliwki i powidełka ale z czekoladą czy kakao już tak nam nie smakują :P

    OdpowiedzUsuń
  29. Koniecznie muszę spróbować ;) Ogromną fanką tradycyjnej nutelli nie jestem, ale ta śliwkowa wersja mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Śliwkowa nutella jest przepyszna. Moja mama zrobiła nam spory zapas tego specjału, na długie zimowe miesiące :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale bym zjadła takie pyszności :) chyba wszyscy uwielbiają śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Fajny artykuł, dowiedziałam się czegoś nowego i nawet polecę to znajomym.

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.

Fanpage

Inspiracje

Projekt-bez-tytu-u-1