Zakochaj się w awokado! Naturalna recepta na zdrowie i piękną skórę!
14:12Cześć kochani,
awokado cieszy się coraz większą popularnością, pewnie w jakimś stopniu to zasługa Kasi Gajewskiej znanej w sieci jako Katosu, która ostatnio zakochała się w tym egzotycznym owocu. Zwany również jako smaczliwka wdzięczna, owoc smaczliwki lub gruszka awokado, było wykorzystywane już 7 000 lat p.n.e. i znanych jest jego 118 gatunków. Pestka awokado do niedawna uważana za niejadalną część tego owocu, stała się obiektem badań naukowców. Według najnowszych doniesień nie tylko zielony owoc, ale również pestkę warto włączyć do swojej diety.
Właściwości awokado i pestki
W 100 g tego owocu jest 160 kcal, z czego 20-30 % stanowią tłuszcze. Na szczęście są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które eliminują szkodliwe trójglicerydy i obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Spożywanie awokado zaleca się, także kobietom w ciąży, ponieważ zawiera sporą ilość kwasu foliowego. Należy pamiętać, że owocu nie można podawać zwierzętom, zawiera on trującą dla nich persynę. Ponadto awokado zawiera potas, witaminy z grupy B, witaminy A,E i C, błonnik oraz glutation. Ten ostatni to naturalny silny antyutleniacz, który neutralizuje działanie wolnych rodników i ma działanie detoksykacyjne. Pestka awokado zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, luteinę i błonnik. Jest pomocna przy biegunkach, kłopotach z jelitami, spowalnia wchłanianie glukozy, reguluje pracę serca i wspomaga układ krwionośny.
Z czym to się je? Awokado w kuchni
Awokado zarówno jest popularne w kuchni jak i kosmetyce. Najlepiej wybierać dojrzałe owoce, które bez problemu wyciągniemy łyżką. Najprostszym sposobem na znalezienie idealnego awokado jest sprawdzenie jego koloru, w sklepach najczęściej znajdziemy dwie odmiany awokado: Fuerte i Hass. Pierwsza odmiana Fuerte ma nieco bardziej podłużny kształt i zieloną gładką skórkę, w przypadku odmiany Hass skórka jest chropowata i ciemna. Idealna do spożycia odmiana Fuerte ma jednolity zielony kolor, bez plam, natomiast Hass ma ciemnofioletowy kolor. Dojrzałe awokado możemy też poznać odrywając szypułkę, pod nią powinien się kryć żółtawy odcień.
Zastosowanie
Awokado możemy stosować jako zamiennik masła, idealnie nadaję się do pieczywa. Wystarczy rozgnieść widelcem miąższ i skropić go delikatnie cytryną, możemy także dodać szczyptę soli. Sprawdzi się także jako dodatek do ziemniaków lub farsz do jajek. Pysznie smakuje również na słodko, warto dodać go do owocowego koktajlu, musu bądź kremu. Możemy wzbogacić nim również sałatkę, wystarczy pokroić go w plasterki i dodać do pozostałych składników. Najczęstszym zastosowaniem awokado jest pasta guacamole, trzeba jedynie do rozgniecionego owocu, dodać świeży przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z sokiem z limonki z odrobiną soli i pieprzu. Najsmaczniej komponuje się z suszonymi pomidorami, kolendrą i nachosami.
Awokado dla urody
Smaczliwka nakarmi nie tylko nasze ciało od wewnątrz, ale również od zewnątrz. Ze względu na wysokie stężenie korzystnych kwasów tłuszczowych awokado sprawdzi się przy problemach skórnych takich jak egzema, świąd, łuszczyca czy też łupież. Witamina E zawarta w owocu zapobiega starzeniu się skóry, warto zafundować sobie raz na jakiś czas maseczkę z dodatkiem np. miodu bądź aloesu. Warto też stosować go na nasze kosmyki i skórę głowy, zawartość aminokwasów odżywia strukturę włosa i nawilża skalp.
Wasza dieta jest bogata w awokado? Stosujecie go w kosmetykach?
Buziaki <3
68 komentarze
Ja akurat awokado omijam-niestety nie smakuje mi ☺
OdpowiedzUsuńLubie go natomiast w kosmetykach ☺
Pozdrawiam
Lili
Nie próbowałam nigdy awokado, ale wiem, że teraz mnóstwo osób za nim wręcz szaleje 😉
OdpowiedzUsuńRzadko sięgam po awokado, ale guacamole jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado. 🥑
OdpowiedzUsuńLubię awokado w kosmetykach :) Do jedzenia nie za bardzo (:
OdpowiedzUsuńoj nie, d tego się nie przekonam:D nie znoszę awocado:D
OdpowiedzUsuńKocham avocado pod każdą postacią <3
OdpowiedzUsuńJa niezbyt przepadam za jego smakiem, choć może w dobrej kombinacji składników jak np. właśnie z czosnkiem by mi przypasowało :)
OdpowiedzUsuńOstatnio awokado wróciło u mnie do łask ;)
OdpowiedzUsuńTrochę eksperymentuje z przepisami na potrawy z awokado, ale na w kosmetykach jeszcze go nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńAwokado uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJak pamiętam to kupuję często - lubię z serkiem białym albo solo z sokiem z limonki i pomidorami:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Nie przepadam za awokado, ale może kiedyś to się zmieni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za odwiedziny ♥
wy-stardoll.blogspot.com
ten owoc mam zawsze w lodowce, najczesciej zjadam go na kanapce lub wlasnie robie Guacamole, pycha <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz chyba napiszę i powiem to publicznie - nie znoszę awokado.
OdpowiedzUsuńI nie wiem czy wynika to z tego, że to nie mój smak czy dlatego, że nasze pierwsze spotkanie było mocno niesmaczne ( nie wiem czy nie umiem go przyrządzić czy może kupiłam zły owoc ). Nie mogę sie teraz przemóc by spróbować jeszcze raz :(
Daj mu drugą szanse :D
UsuńUwielbiam avokado od wewnątrz i od zewnątrz. Świetny artykuł :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję dać mu jeszcze raz szansę.. Pierwsze spotkanie z nim nie wypadło najlepiej :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam awokado :) Jestem w nim zakochana od dawna ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny post :) ja staram się regularnie jeść awokado ;)
OdpowiedzUsuńJa jakoś tak nie umiem się przekonać do awokado
OdpowiedzUsuńUbóstwiam awokado w każdej postaci ❤
OdpowiedzUsuńAwokado bardzo mi smakuje w koktajlach :)
OdpowiedzUsuńAvocado, samo zdrowie. Przez długi okres było stale obecne w moim domowym menu, pod różnymi postaciami ( włącznie z pestką ) Niestety od jakiegoś czasu odrzuciło mnie od niego i co kupię, to wyrzucę :/ Może po prostu przesyciłam się na jakiś czas i kiedyś do niego znów wrócę;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Ja uwielbiam avocado dodawać do smothie. :)
OdpowiedzUsuńZa smakiem avokado nie przepadam.. ale jak się dziada doprawi to idzie zjeść. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam guacamole jako zamiennik masła, przepysznie smakuje
OdpowiedzUsuńMyślę, że awokado jest świetnym dodatkiem do kanapek na ciepło!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://www.monabednarska.com/
Ja osobiście uwielbiam maseczki z awokado bo super nawilżają moją suchą cerę. Niestety samego smaku awokado jakoś zbytnio nie lubię nad czym ubolewam.
OdpowiedzUsuńBardzo ładna grafika bloga, super robota!
Zapraszam: Mój blog
Uwielbiam awokado! Często używam zarówno w kuchni jak i w łazience:)
OdpowiedzUsuńPrzydatny wpis! :))
OdpowiedzUsuńPowoli zaczynam się przekonywać do awokado :-)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że awokado ma tyle właściwiości. Czas się chyba przekonać do tego owocu. Może nię będzie aż taki zły?
OdpowiedzUsuńhttp://sar-shy.blogspot.com
Uwielbiam awokado :-)
OdpowiedzUsuńCzytając ten wpis jem awokado :D Uwielbiam je i najchętniej codziennie spożywałabym miseczkę guacamole :)
OdpowiedzUsuńJa z awokado mam tak, że raz jem go bardzo dużo, a potem mam przerwę.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o Twoje pytanie dotyczące mleczek, nie miałam czasu, ani możliwości odpisać na nie wcześniej. Ale dziś nadrabiam zaległości. Kiedyś używałam mleczka do demakijażu tak jak micel, czyli po prostu mleczko na wacik i przykładałam do powiek. Powodowało to pieczenie oczu oraz to, że przez pewien czas widziałam jak przez mgłę. Teraz stosuję mleczko tak jak żel do mycia twarzy. Aplikuję je na dłonie lub na gąbkę konjac i myję tak twarz. Działa to znacznie lepiej i polubiłam się z mleczkami.
Dziękuje za odpowiedź, wypróbuje chętnie Twojego sposobu, wcześniej nie próbowałam tak aplikować tylko zawsze właśnie na wacik, przez co znienawidziłam mleczka :(
UsuńUżywałam olejku z awokado i bardzo się z nim polubiłam! W kuchni jest go ciut mniej niż w łazience, ale może niedługo się to zmieni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado i jadłabym je znacznie częściej gdyby nie cena. W pielęgnacji lubię stosować olej z awokado :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam maseczkę z awokado!
OdpowiedzUsuńJuż od dawna walczę ze swoją cerą, gdyż po pewnym podkładzie tak mi zsypało twarz że teraz muszę zakrywać przebarwienia które mi zostały :( Zaczęłam stosować produkty znane i pochodzenia naturalnego by nie musieć znów przez to przechodzić :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Nowy post -> WWW.KARYN.PL
Planuje kiedyś wypróbować domowej maseczki na włosy z awokado. Słyszałam że działa świetnie ! Jestem ciekawa jak smakuje awokado z pieczywem :)
OdpowiedzUsuńAwokado używam tylko w kuchni - uwielbiam je jeść i według mnie jest pyszne, a według mojego narzeczonego jest bez smaku :P
OdpowiedzUsuńCiągle staram się przekonać do awokado, ale kiepsko mi to wychodzi, bo najwidoczniej zawsze wybieram złą sztukę, albo przejrzałą, albo jeszcze niedojrzałą...
OdpowiedzUsuńdo tej pory z awokado robiłam jedynie koktajl ;P
OdpowiedzUsuńChyba muszę przekonać się do awokado skoro ma aż tyle właściwości. :)
OdpowiedzUsuńLubię awokado - na chleb lub do sałatki ale nigdy nie używałam go "zewnętrznie" w celach urodowych :D Muszę kiedyś spróbować ;)
OdpowiedzUsuńJako składnik maseczki lubię, jeść niekoniecznie ;)
OdpowiedzUsuńDawno temu próbowałam awokado, ale chyba nie było dostatecznie dojrzałe i bardzo mi nie smakowało. Teraz też widziałam u Katosu i mam ochotę spróbować jeszcze raz, może przyrządzę guacamole to którego przepis podałaś. Uwielbiam nachosy :D. Po zmiance o obniżaniu cholesterolu pomyślałam o chłopaku, ale on nie ruszy niczego zielonego, co nie jest ogórkiem :D. W kosmetykach miałam maskę marion. Nie wiem jak składowo, już nie pamiętam, ale działaniem była bardzo fajna. Można pokombinować i samemu stworzyć jakąś fajną maseczkę. Nie za bardzo się znam co z czym połączyć, ale z chęcią bym o tym poczytała :)
OdpowiedzUsuń3 razy w życiu kupiłam awokado i wywaliłam bo mi się zepsuło zanim użyłam :D próbowałam zrobić krem kakaowy raz z awokado i wyszła jakaś tragedia :( Chyba jestem lamką a chętnie włączę je do swojej diety. Muszę zrobić kolejne podejście :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado, zwłaszcza na tostach. Mniam!
OdpowiedzUsuńKocham awokado! Jem i mam tez olej :)
OdpowiedzUsuńCzasem używam awokado jako masła, i kilka razy robiłam sobie z niego maseczkę, ale to nie dla mnie :( Mój blog
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado! <3 Przemycam do kanapek i sałatek. A guacamole to moja wielka miłość, zwłaszcza z dodatkiem chili :)
OdpowiedzUsuńmiłej niedzieli ♥️
OdpowiedzUsuńKocham awokado, lubię też o nim czytać. hehe Kiedyś pomogło mi nawet pozbyć się bólu stawów. :) Oczywiście teraz mi się chce je zjeść. :D
OdpowiedzUsuńLubię używać go jako masła :) teraz mam przerwę bo strasznie dużo go jadłam :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJakos nie mogę się przekonać do avocado
OdpowiedzUsuńpasta z awokado jest świetna
OdpowiedzUsuńJa lubię awokado dodawać do koktajli :)
OdpowiedzUsuńKocham awokado, często zjadam samo pokropione cytryną *mniam*
OdpowiedzUsuńLove your post. Sooo beautifully written. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńNahid | https://bestclicknow.com
Czy to jest dobry produkt aby wcielić go do swojej diety podczas uprawiania sportu. Np. na polu golfowym? Co o tym sądzisz?
OdpowiedzUsuńW jaki sposób Wy staracie się dbać o Wasze właściwe zdrowie? Osobiście chciałbym Wam polecić stronę https://recepty24.com/e-zwolnienie/ , na której w każdej chwili możecie zacząć e-konsultację i dowiedzieć się co z Waszym zdrowiem. Ktoś z Was również korzystał?
OdpowiedzUsuńFajny blog dużo ciekawych przepisów i nowinek kulinarnych
OdpowiedzUsuńno lubie takie wpisy
OdpowiedzUsuńDodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.