Królowe sezonu - jagody dla zdrowia i urody + przepis na pyszne jagodowe ciasto
11:36Cześć kochani,
kryją w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu skutecznie chronią skórę przed wczesnym starzeniem, malutkie, atramentowe, niepozorne - jagody. Sezon na nie już w pełni, więc warto się za nimi rozejrzeć. Występują w wielu polskich lasach, należą do rodziny wrzosowatych, ich prawidłowa nazwa to borówki czarne. Te sezonowe owoce kryją w sobie mnóstwo cennych witamin, dodatkowo są nisko kaloryczne, szklanka jagód to zaledwie 60 kcal.
Właściwości jagód
Jagody są zdrowsze od popularnych borówek amerykańskich, zawierają szereg składników odżywczych i antyoksydantów. Polecane są szczególnie osobom, mającym problemy ze wzrokiem, zawierają luteiny i zaaksantyny, które poprawiają ukrwienie gałki ocznej. Mają również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto dzięki bogactwu fenoli, jagody chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym. Badania kliniczne wskazują również na ich działanie antynowotworowe, obniżają także ryzyko zawału serca. W jagodach znajdziemy też substancje podobną do insuliny glukokininę - która kontroluje poziom cukru we krwi.
Jagody dla urody
Dzięki swoim właściwością odmładzającym (zawiera aż 19 polifenoli), jagody znalazły swoje zastosowanie w kosmetyce. Wyciąg jagód stanowi aktywny składnik kremów i emulsji nawilżających. Są także polecane do skóry naczyniowej i problematycznej, dzięki dużej zawartości witaminy C, uszczelniają naczynia krwionośne. Pektyny zawarte w jagodach mają działanie wygładzające i zmiękczające skórę.
Przepis na pyszny placek z jagodami
- 500 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru bądź wersja zdrowsza półtorej szklanki erytrytolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 łyżek oleju
- 500 gr jagód
Jajka w dużej misce ubijamy na sztywną masę, po czym dodajemy cukier. Cały czas miksując powoli wlewamy olej. W osobnej misce przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Rozgrzewamy piec do 180 stopni. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy z pozostałymi składnikami. Na przygotowaną wcześniej formę do pieczenia przelewamy masę i układamy na jej wierzchu wcześniej umyte jagody. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Lubicie jagody? :)
Buziaki <3
41 komentarze
Kocham jagody, mam na działce pychota :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te owoce, często dodaję do koktajli.
OdpowiedzUsuńChyba dzisiaj upiekę taki placek. :):)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho, mój synek uwielbia jagody☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody. Właśnie w zeszły weekend miałam w dom blachę cudownego ciasta tylko, że z klasycznymi jagodami.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że już dawno nie jadłam jagód, a bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody i ostatnio zajadam się tylko nimi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te owoce:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody. Są pyszne i bardzo wartościowe :)
OdpowiedzUsuńMoże się mylę, ale czy nie wydaje Ci się, że na każdym z tych zdjęć tak naprawdę nie ma jagód ale borówki amerykańskie?
OdpowiedzUsuńPrzecież prawdziwe, leśne jagody, wypadają zupełnie inaczej.
Jagody to borówki czarne :D I tak własnie wyglądają :D Przejrzyj grafiki kochana :)
UsuńKocham jagody. 😊
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda:) Uwielbiam ciasto z jagodami:)
OdpowiedzUsuńKocham jagody, ale jeszcze w tym roku ich nie jadłam :/
OdpowiedzUsuńJagody uwielbiam szczególnie z cukrem <3
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię w każdej postaci :). W sezonie często jem i mrożę na zimę :P
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że jagody najbardziej lubię na surowo- zajadam garściami!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Uwielbiam jagody! Jejkuuu jak pysznie, aż zgłodniałam, choć przed chwilą jadłam.. :p
OdpowiedzUsuńUwielbiam. 6 kg zakupione i zamrożone na zimę do ciast, bułek i pierogów :). Ale muszę chyba je jeszcze częściej jeść skoro wspomagają wzrok. Z tym u mnie słabo ;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś na takie owocowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńMam uraz do jagód, gdy byłam mała babcia mnie nimi faszerowała przez całe wakacje. Zawsze mówiła, że są zdrowe i powinnam je jeść ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam już czegoś tak dobrego, jagody? ZAWSZE! Koniecznie muszę go zrobić na wolnym ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho. :)
OdpowiedzUsuńna pewno jest pyszne :) ostatnio piekłam muffinki z jagodami, a na jutro przewidziane ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńPycha, nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ciasto jagodowe.
OdpowiedzUsuńW ciastach ,i w kosmetykach uwielbiam,solo niekoniecznie ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Lili
Kocham jagody, a ciasto przekonuje mnie w stu procentach! Przepis zapisałam i na pewno wykorzystam. Spróbuję zrobić je również z borówkami :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody i uwielbiam takie ciacho, aż smaka nabrałam na nie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam podobne ciasto z borówkami. Zrobię znowu, ale czekam aż będzie nieco chłodniej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody pod każdą postacią. Moje dzieci najbardziej lubią takie solo wcinać :-)
OdpowiedzUsuńKocham jagody, zachecilas mnie aby zrobic to ciacho :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :) Dzisiaj nawet myślałam o zrobieniu pierogów z jagodami :)
OdpowiedzUsuńLubię je jeść, lubię nawet zbierać ;). Fajnie wiedzieć, że przy okazji jedzenia ich robimy coś dobrego dla swojego organizmu.
OdpowiedzUsuńVery yummy. I am following your beautiful blog and I will be very happy if you follow me too. Have a nice weekend :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody są pyszne w każdej postaci, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie,
https://w-pogoni-za-idealem.blogspot.com/
Bardzo lubie jagody :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować Twój przepis :) wygląda smacznie no i dzięki jagodom placek jest też zdrowy :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się bardzo prosty i smaczny koniecznie spróbuję, za mną już tlenoterapia białystok więc mam prawo na odrobinę smakołyków.
OdpowiedzUsuńInspirujący blog do gotowania, mi choć czasem coś nie wyjdzie to i tak próbuję.
OdpowiedzUsuńDodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.