Pigwa - owoc października

13:21

Cześć kochani,

wrzesień i październik to czas pigwy. Jej owoce można wykorzystać do przetworów, nalewek, czy zjeść na surowo. Mocno pachnące, wyglądem przypominają skrzyżowanie gruszki i jabłka, są prawdziwą bombą witaminową. Bywają także nazywane polską cytryną, ponieważ w smaku są bardzo kwaśne i cierpkie. Pigwa tworzy idealne połączenie z miodem. 

Pigwa właściwości

Owoce pigwy - właściwości

Pigwa to niskokaloryczny owoc - 83 % stanowi woda. Słynie głównie z wysokiej zawartości witaminy C, która jak już wiemy nie leczy przeziębienia, ale zmniejsza czas jego trwania. Ponadto wpływa na poprawę wchłaniania żelaza i posiada silne właściwości antyoksydacyjne, zabezpieczające składniki komórek przed reakcjom utlenienia. Pigwa oprócz witaminy C jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu, cynku i kwasu foliowego. Jest także bogata w garbniki, polifenole, aminokwasy i pektyny. Te ostatnie świetnie regulują poziom cholesterolu we krwi, wpływają na oczyszczanie organizmu i sprawiają, że czujemy się na dłużej syci. 


Jak stosować pigwę?

Najczęściej wykorzystywany jest miąższ, lecz do celów leczniczych mogą posłużyć nam również nasiona. W formie ekstraktu posłużą jako środek delikatnie przeczyszczający, możemy także płukać nim gardło w stanach zapalnych. Z miąższu możemy zrobić konfitury, dżemy, soki, nalewki oraz ciasta i desery. Sok z owoców pigwy wspomaga regeneracje wątroby, jest pomocny także w walce ze zgagą. Jeden z najbardziej popularnych i szybkich przetworów to pigwa w cukrze, jej plasterki wrzuca się do gorącej herbaty bądź dekoruje nimi ciasta. Smak pigwy doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami dlatego warto też zostawić ją do świątecznych wypieków.
pigwa

Pigwa w formie nalewki

Domowe nalewki to nie tylko sposób na relaks, ale także świetny domowy sposób na wzmocnienie organizmu. Kieliszek nalewki z pigwówki świetnie pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ponadto trunek świetnie rozgrzewa i pomaga pozbyć się suchego kaszlu. Należy spożywać ją systematycznie, ale w małych ilościach. 

Nalewkę z pigwy można przygotować na miodzie bądź na alkoholu. Potrzebne nam będzie:
1 kg owoców pigwy
1 l wódki 40 %
5 łyżek cukru
Umyte i osuszone owoce pigwy zetrzyj na grubej tarce po czym włóż do kamionkowego naczynia. Po dwóch dniach przetrzyj pigwę przez sito mocno wyciskając sok, połącz z wodą i cukrem, następnie odstaw na 3 miesiące.

Podstawowy przepis możemy wzbogacić wedle uznania np. cynamonem czy goździkami. 


Korzystacie z darów jesieni? <3

Buziaki :)

Zobacz również

25 komentarze

  1. Bardzo lubię pigwe❤️ jesienią zawsze dodaje ją do herbaty ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do herbatki jak najbardziej :) bardzo dużo witaminek ;) Cenka.pl pozdrawia ;)

      Usuń
  2. Próbowałam kiedyś pigwy, dodawałam ją do herbaty, ale z racji że nie mam własnego pigwowca na podwórku to nie sięgam po nią zbyt często :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nalewką z pigwy nigdy bym nie pogardziła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i piję każdego dnia :) Nalewkę robiłam w tamtym roku i tez była pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo przydatny i cenny post. Pigwę dopiero zaczęłam poznawać, akurat piję teraz z niej kompot, robiłam też dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja właśnie dzisiaj robiłam syrop z pigwy, który później pijemy albo z herbatką, albo też z przegotowaną wodą i miodem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piłam u Cioci nalewkę z pigwy całkiem dobra ;) Z pigwą to chyba jeszcze znam herbatę i jakieś inne produkty, ale takiej typowej surowej jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I didn't know about this fruit before. I learnt something new today. Thanks for sharing.
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś gdy szłam przez ogródki działkowe, myślałam, że to jabłka antonówki, a to była właśnie pigwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobrze wiedzieć, że pigwa ma takie właściwości :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Konfitura z pigwy do herbaty to jeden z najlepszych domowych leków na początki przeziębienia. Bardzo lubię ten owoc, choć jest nieco kłopotliwy w obróbce.
    Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pigwa jest świetna :) to taki nasz polski superfruit :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pigwa kojarzy mi się bardzo z mamą i jej dżemem z pigwy i banana :D Ach ale bym zjadła choć jeszcze trochę

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie miałam styczności z tym smakiem, ale na pewno spróbuje jak będzie okazja.
    Pozdrawiam Kolorowo i zapraszam do konkursu na mojej stronie!

    OdpowiedzUsuń
  15. W ogrodzie nie mam pigwy, ale zamiast tego rośnie u mnie krzak pigwowca. Jesienią codziennie dodaję kilka plastrów jego owoców do herbaty. Jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie jesienią standardowo wlatuje na stół imbir, miód i cytryna. W tym roku szczególnie bo jako przyszła mama nie mogę pozwolić sobie na żadne leki, a jak to jesienią bywa - gil jest :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pigwa najlepsza na świecie! Jestem wielką fanką i bardzo często sięgam po nią jesienią i zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Słabo znam smak pigwy. Może w tym roku uda mi się to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Sprawdzoną wróżką w Polsce jest Alicja
    wróżbę online można zamówić szybko i bezpiecznie na stronie wróżby online
    Wykonuje również rytualy miłosne, naprawe zwiazku i powrót osoby na której nam zależy.
    Ja zawsze zamawiam na stronie http://wrozkaalicja.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie miałam styczności z pigwą, moja ciocia robi z niej nalewkę, ale nie piłam. Owoce znam głównie z telewizji i internetu

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.

Fanpage

Inspiracje

Projekt-bez-tytu-u-skalowacz-pl