Kasza jaglana dla zdrowia i urody - przepis na pyszne bananowe jaglane lody

12:05

Cześć kochani,

królowa kasz, wytwarzana z nasion prosa, jedna z nielicznych, która ma działanie zasadotwórcze, pomaga w odkwaszaniu organizmu. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, idealna dla osób chorych na celiakie. Jest bardzo smaczna pasuje zarówno do dań słodkich jak i słonych. Stanowi znakomite źródło węglowodanów złożonych, jest fajną alternatywą dla makaronów i ryżu. 
właściwości kaszy jaglanej

Właściwości kaszy jaglanej

Wyróżnia się spośród innych kasz najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Jest bogata również witaminę E, zwaną witaminą młodości, która opóźnia procesy starzenia,  przeciwdziała utlenianiu białek, lipidów i DNA w organizmie. Zawiera również lecytynę, która nie tylko świetnie wpływa na naszą koncentracje, ale również obniża poziom złego cholesterolu. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, pomaga pokonać przeziębienie. 
właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana dla mocnych włosów i paznokci

Kaszę jaglaną wyróżnia również spora zawartość krzemu, który działa zbawiennie na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Krzem regeneruje naskórek, warto uzupełniać jego niedobory podczas walki z trądzikiem. Tak jak już wspomniałam wyżej bogata jest w antyoksydanty, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników i chronią przed stresem oksydacyjnym.

Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną

Przygotowanie kaszy jaglanej jest nieco czasochłonne, aby ugotować ją na sypko należy odmierzyć jej szklankę i przesypać przez sitko. Następnie płukać pod ciepłą wodą i przelać wrzątkiem. Do pół litra gotującej się wody wsyp wypłukaną kaszę oraz dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oleju, gotuj ok. 15 min. Po upływie czasu, odstaw kaszę na 10 min. 
właściwości kaszy jaglanej

Przepis na lody z kaszy jaglanej


100 g. mąki jaglanej
szklanka mleka
1 dojrzały banan
100 ml skondensowanego mleczka z puszki
dwie krople aromatu waniliowego
łyżeczka posiekanych orzechów

Do polania: łyżeczka masła orzechowego

Kaszę jaglaną ugotuj na mleku i odstaw do wystygnięcia. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą następnie wsyp chłodną ugotowaną kaszę i całość zblenduj na gładką masę. Przełóż do wybranych foremek bądź pojemnika i wstaw do zamrażalki na ok. 3h. Po godzinie masę można zamieszać, by była bardziej kremowa i puszysta. Nakładaj łyżką do lodów, następnie polej masłem orzechowym.


Robiliście już kiedyś lody z kaszy jaglanej? Czy wolicie tradycyjne jaglanki?


Buziaki <3

Zobacz również

47 komentarze

  1. Bardzo lubię kaszę jaglaną i na słono i na słodko, ale lodów jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze! Nie miałam pojęcia o takich lodach, ja to muszę spróbować, no muszę. hehe Bardzo lubię wszelakie kasze, jaglana to jedna z moich ulubionych. Ja te lody zjeść chcę, trzeba zrobić! :) Pięknego dnia Ci życzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich lodów nigdy nie jadłam! Trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze je zrobic, ostatnio poszukuje alternatywy dla tradycyjnych lodow, a zar sie z nieba leje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasza jaglana jest jedno z moich ulubionych kasz, więc chętnie wykorzystam przepis. 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takich lodów, z chęcią bym spróbowała i ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakoś nie mogę polubić kaszę jaglaną. Przepis na lody jest bardzo ciekawy może takie lody mi posmakują.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis! Kaszę jaglaną lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kaszę jaglaną. Jem ją praktycznie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kaszę jaglaną uwielbiam, a takie lody na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię jaglanki, ale nie wiedziałam, że da się z tej kaszy zrobić lody. Zaskoczyło mnie też to, że ma tyle krzemu, ale to dobra wiadomość ;). Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis na lody chętnie wykorzystam:) Ogólnie bardzo ciekawy wpis! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować. Zapowiadają się super.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, bardzo jestem ciekawa tych lodów z kaszy jaglanej. Chętnie wypróbuję ten przepis, szczególnie, że mamy ekstremalnie ciepłe temperatury ostatnio. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jeju, ale te lody wyglądają jak normalne ! W Życiu bym się nie spodziewała, ciekawe jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  16. wow nie przypuszczałam że z kaszy jaglanej można robić lody, super przepis, na pewno wypróbuję bo składniki mam pod ręką :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo często robię kasze jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam kaszę jaglaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja nawet zwykłej jaglanki nie jadłam,a co tu dopiero mówić o robieniu z niej lodów ;P

    OdpowiedzUsuń
  20. Taaak... z kaszy jaglanej można robić cuda! Sama nie jestem jej wielką fanką, ale znam takich co mogą ją jeść non stop.

    OdpowiedzUsuń
  21. nice article my friend..
    please visit my blog too

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o takim połączeniu

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam kasze jaglaną ale z podobnego przepisu jeszcze nie korzystałam:) Bardzo ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  24. O kurcze nigdy nie wpadłabym na lody z kaszy, ale mnie zaskakujesz. Bomba!

    OdpowiedzUsuń
  25. Nabrałam ochoty na te pyszności :D Choć kaszę jaglaną gotowałam jedynie w woreczkach :P

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie jadłam nigdy kaszy jaglanej. Wiem, wiem wstyd :D. Muszę kiedyś spróbować zrobić sama lody. Twój przepis wygląda na w miarę prosty ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. O jacie ;D naprawdę mam ochotę spróbować tych lodów. Nigdy takich nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne lody z kaszy jaglanej, ciężko uwierzyć więc na pewno sprawdzę :D

    OdpowiedzUsuń
  29. brzmi fantastycznie! muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam kaszę jaglaną i często dodaję ją do swoich posiłków ale nie miałam pojęcia że można jej też użyć do przygotowania lodów! Bardzo mnie zaskoczyłaś :D

    Zapraszam do udziału w konkursie na moim IG! ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
  31. Lody wyglądają przepysznie <3 jedyne co to ja nie lubię kaszy...

    OdpowiedzUsuń
  32. Chyba pierwszy raz słyszę o lodach z kaszy jaglanej! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. W tej postaci jeszcze nie jadłam kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo interesujący przepis, taki inny. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  35. No to pięknie wygląda jak na lody :D Chyba zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam kaszę jaglaną :) Zawsze jest na czołowym miejscu w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Takich lodów jeszcze nie jadłam, hm :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ooo, mam końcówkę kaszy i nie wiem co z nią zrobić - przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  39. Kaszy jaglanej nie lubię,ale na lody jaglane bym się skusiła by się przekonać jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Uwielbiam kaszę jaglaną, zatem przepis na lody zdecydowanie do spróbowania. Kaszę gotuję w taki sposób jak piszesz, tylko nie dodaję oleju.
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Koniecznie będę musiała spróbować, Uwielbiam próbować coś nowego

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.

Fanpage

Inspiracje