Kasza jaglana dla zdrowia i urody - przepis na pyszne bananowe jaglane lody
12:05Cześć kochani,
królowa kasz, wytwarzana z nasion prosa, jedna z nielicznych, która ma działanie zasadotwórcze, pomaga w odkwaszaniu organizmu. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, idealna dla osób chorych na celiakie. Jest bardzo smaczna pasuje zarówno do dań słodkich jak i słonych. Stanowi znakomite źródło węglowodanów złożonych, jest fajną alternatywą dla makaronów i ryżu.
Właściwości kaszy jaglanej
Wyróżnia się spośród innych kasz najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Jest bogata również witaminę E, zwaną witaminą młodości, która opóźnia procesy starzenia, przeciwdziała utlenianiu białek, lipidów i DNA w organizmie. Zawiera również lecytynę, która nie tylko świetnie wpływa na naszą koncentracje, ale również obniża poziom złego cholesterolu. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, pomaga pokonać przeziębienie.
Kasza jaglana dla mocnych włosów i paznokci
Kaszę jaglaną wyróżnia również spora zawartość krzemu, który działa zbawiennie na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Krzem regeneruje naskórek, warto uzupełniać jego niedobory podczas walki z trądzikiem. Tak jak już wspomniałam wyżej bogata jest w antyoksydanty, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników i chronią przed stresem oksydacyjnym.
100 g. mąki jaglanej
szklanka mleka
1 dojrzały banan
100 ml skondensowanego mleczka z puszki
dwie krople aromatu waniliowego
łyżeczka posiekanych orzechów
Do polania: łyżeczka masła orzechowego
Kaszę jaglaną ugotuj na mleku i odstaw do wystygnięcia. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą następnie wsyp chłodną ugotowaną kaszę i całość zblenduj na gładką masę. Przełóż do wybranych foremek bądź pojemnika i wstaw do zamrażalki na ok. 3h. Po godzinie masę można zamieszać, by była bardziej kremowa i puszysta. Nakładaj łyżką do lodów, następnie polej masłem orzechowym.
Robiliście już kiedyś lody z kaszy jaglanej? Czy wolicie tradycyjne jaglanki?
Buziaki <3
Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną
Przygotowanie kaszy jaglanej jest nieco czasochłonne, aby ugotować ją na sypko należy odmierzyć jej szklankę i przesypać przez sitko. Następnie płukać pod ciepłą wodą i przelać wrzątkiem. Do pół litra gotującej się wody wsyp wypłukaną kaszę oraz dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oleju, gotuj ok. 15 min. Po upływie czasu, odstaw kaszę na 10 min.
Przepis na lody z kaszy jaglanej
100 g. mąki jaglanej
szklanka mleka
1 dojrzały banan
100 ml skondensowanego mleczka z puszki
dwie krople aromatu waniliowego
łyżeczka posiekanych orzechów
Do polania: łyżeczka masła orzechowego
Kaszę jaglaną ugotuj na mleku i odstaw do wystygnięcia. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą następnie wsyp chłodną ugotowaną kaszę i całość zblenduj na gładką masę. Przełóż do wybranych foremek bądź pojemnika i wstaw do zamrażalki na ok. 3h. Po godzinie masę można zamieszać, by była bardziej kremowa i puszysta. Nakładaj łyżką do lodów, następnie polej masłem orzechowym.
Robiliście już kiedyś lody z kaszy jaglanej? Czy wolicie tradycyjne jaglanki?
Buziaki <3
48 komentarze
Bardzo lubię kaszę jaglaną i na słono i na słodko, ale lodów jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńO kurcze! Nie miałam pojęcia o takich lodach, ja to muszę spróbować, no muszę. hehe Bardzo lubię wszelakie kasze, jaglana to jedna z moich ulubionych. Ja te lody zjeść chcę, trzeba zrobić! :) Pięknego dnia Ci życzę. :)
OdpowiedzUsuńTakich lodów nigdy nie jadłam! Trzeba to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńLubię kaszę jaglaną :)
OdpowiedzUsuńMusze je zrobic, ostatnio poszukuje alternatywy dla tradycyjnych lodow, a zar sie z nieba leje ;)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana jest jedno z moich ulubionych kasz, więc chętnie wykorzystam przepis. 😊
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich lodów, z chęcią bym spróbowała i ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńJakoś nie mogę polubić kaszę jaglaną. Przepis na lody jest bardzo ciekawy może takie lody mi posmakują.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! Kaszę jaglaną lubię :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną. Jem ją praktycznie codziennie :)
OdpowiedzUsuńKaszę jaglaną uwielbiam, a takie lody na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńLubię jaglanki, ale nie wiedziałam, że da się z tej kaszy zrobić lody. Zaskoczyło mnie też to, że ma tyle krzemu, ale to dobra wiadomość ;). Świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPrzepis na lody chętnie wykorzystam:) Ogólnie bardzo ciekawy wpis! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Zapowiadają się super.
OdpowiedzUsuńWow, bardzo jestem ciekawa tych lodów z kaszy jaglanej. Chętnie wypróbuję ten przepis, szczególnie, że mamy ekstremalnie ciepłe temperatury ostatnio. :)
OdpowiedzUsuńjeju, ale te lody wyglądają jak normalne ! W Życiu bym się nie spodziewała, ciekawe jak smakują
OdpowiedzUsuńwow nie przypuszczałam że z kaszy jaglanej można robić lody, super przepis, na pewno wypróbuję bo składniki mam pod ręką :-)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię kasze jaglaną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną :-)
OdpowiedzUsuńJa nawet zwykłej jaglanki nie jadłam,a co tu dopiero mówić o robieniu z niej lodów ;P
OdpowiedzUsuńAle super pomysł na lody:)
OdpowiedzUsuńTaaak... z kaszy jaglanej można robić cuda! Sama nie jestem jej wielką fanką, ale znam takich co mogą ją jeść non stop.
OdpowiedzUsuńnice article my friend..
OdpowiedzUsuńplease visit my blog too
Ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o takim połączeniu
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasze jaglaną ale z podobnego przepisu jeszcze nie korzystałam:) Bardzo ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńO kurcze nigdy nie wpadłabym na lody z kaszy, ale mnie zaskakujesz. Bomba!
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na te pyszności :D Choć kaszę jaglaną gotowałam jedynie w woreczkach :P
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy kaszy jaglanej. Wiem, wiem wstyd :D. Muszę kiedyś spróbować zrobić sama lody. Twój przepis wygląda na w miarę prosty ;)
OdpowiedzUsuńO jacie ;D naprawdę mam ochotę spróbować tych lodów. Nigdy takich nie robiłam :D
OdpowiedzUsuńPyszne lody z kaszy jaglanej, ciężko uwierzyć więc na pewno sprawdzę :D
OdpowiedzUsuńbrzmi fantastycznie! muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną i często dodaję ją do swoich posiłków ale nie miałam pojęcia że można jej też użyć do przygotowania lodów! Bardzo mnie zaskoczyłaś :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie na moim IG! ❀ ❀ ❀
Lody wyglądają przepysznie <3 jedyne co to ja nie lubię kaszy...
OdpowiedzUsuńChyba pierwszy raz słyszę o lodach z kaszy jaglanej! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńW tej postaci jeszcze nie jadłam kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis, taki inny. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNo to pięknie wygląda jak na lody :D Chyba zrobię ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną :) Zawsze jest na czołowym miejscu w kuchni :)
OdpowiedzUsuńTakich lodów jeszcze nie jadłam, hm :)
OdpowiedzUsuńOoo, mam końcówkę kaszy i nie wiem co z nią zrobić - przepis zapisuję!
OdpowiedzUsuńKaszy jaglanej nie lubię,ale na lody jaglane bym się skusiła by się przekonać jak smakują :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną, zatem przepis na lody zdecydowanie do spróbowania. Kaszę gotuję w taki sposób jak piszesz, tylko nie dodaję oleju.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Koniecznie będę musiała spróbować, Uwielbiam próbować coś nowego
OdpowiedzUsuńSuper :) muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam o jej właściwościach, a bardzo ją lubię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lody ale jeszcze nie miałam okazji próbować takich z kaszy.
OdpowiedzUsuńDodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.