Orzechy dla zdrowia i urody + przepis na pyszną orzechową tartę

09:46

Cześć kochani,

dawno nie było nic z serii dieta dla urody, więc postanowiłam przedstawić Wam moją ulubioną przekąskę jaką są właśnie orzechy. Kryją one w sobie mnóstwo składników odżywczych, są dobrym źródłem błonnika i białka, które pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i apetyt. Wbrew krążącym mitom o wysokiej zawartości tłuszczu orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości przeciwzakrzepowe. Idealnie sprawdzą się na wiosenne przesilenie, dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych wzmocnią nasz układ nerwowy. 
orzechowa tarta

Najzdrowsze orzechy

Nasiona migdałowca czyli popularne migdały składają się w 20% z łatwo przyswajalnego białka. Są bogatym źródłem magnezu i fosforu. Zawarta w migdałach witamina E jest skutecznym środkiem przeciwzmarszczkowym, zwiększa elastyczność skóry. Migdały zawierają także cenny aminokwas - argininę, która podnosi wydolność mięśni. Są również dobrym źródłem cynku, który chroni komórki mózgu przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

Orzechy nerkowca są niezwykle delikatne w smaku, zawierają żelazo, które jest niezbędne w procesach krwiotwórczych. Ich nasiona pochodzą z tropikalnego drzewa o nazwie Nanercz Zachodni. Garść tych bakalii może z powodzeniem zastąpić zbilansowany posiłek. Mimo sporej zawartości tłuszczu obniżają zły cholesterol, pobudzają pracę mózgu oraz łagodzą stany depresyjne.

Orzechy brazylijskie są świetnym źródłem selenu, pierwiastek ten zwalcza wolne rodniki i wzmacnia układ odpornościowy. Orzechy te są także prawdziwą kopalnią witaminy B1, magnezu, fosforu, cynku, manganu oraz miedzi. Dziennie powinniśmy zjadać jedynie dwa orzechy brazylijskie aby nie przedawkować selenu. Orzechy brazylijskie należy przechowywać w suchych i zaciemnionych miejscach.

Orzechy włoskie poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego, pozytywnie wpływają także na koncentrację i pamięć. Jesień to idealny czas na zbiory orzechów włoskich, najlepiej smakują świeże obrane z delikatnej białej lecz bardzo goryczkowej skórki. Ponadto orzechy te są bogatym źródłem białka, witaminy A, B1, B2, niacyny, E, PP, potasu, żelaza, kobaltu, fosforu oraz magnezu.
orzechy
Orzechy laskowe polecane są szczególnie w profilaktyce chorób miażdżycy.  Są  bogate w witaminę E i kwas foliowy, który jest niezbędny dla rozwoju płodu. 

Przepis na orzechową tartę 

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125g masła bądź margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Posiekać masło lub margarynę, wymieszać z cukrem i mąką. Dokładnie rozetrzeć wszystkie grudki, następnie dodać jajko i jogurt naturalny, całość jeszcze raz wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do formy posmarowanej uprzednio tłuszczem, całość ciasta nakłuć widelcem, wsadzić na ok. 30 min do lodówki. 
orzechowa tarta
Orzechowa masa:
  • 100 g miodu
  • 350 g orzechów (najlepiej mieszanka)
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła
Masło roztapiamy na patelni i dodajemy stopniowo miód, mieszamy całość z posiekanymi wcześniej orzechami, odkładamy masę z ognia i przekładamy do miksera, gdzie mieszamy wszystkie składniki z jajkami. Lekko studzimy masę, następnie przelewamy masę na wierzch schłodzonej tarty. Resztą orzechów dekorujemy ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni. 

Jakie orzechy lubicie najbardziej?

Buziaki <3

Zobacz również

35 komentarze

  1. Z chęcią skorzystam z tego przepisu. Taka tarta musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada niesamowicie apetycznie :) Idealna do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię orzechy pod każdą postacią 😍
    Narobiłaś mi smaka na tą tartę 😉
    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechy uwielbia i zajadam różne rodzaje ;) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chcem to zjeść, także dziękuję za przepis. Ciekawy na maksa, a do tego nietrudny. Lubię orzechy i wiem, że tarta będzie mi smakowała, to pewniak. hihi Najbardziej lubię orzechy nerkowca. :) Miłej środy kochana. :)) <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Orzechy są boskie, uwielbiam każdy rodzaj :) Przepis na tartę na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam orzechy, nie ma dnia żebym ich nie jadła :) najczęściej wybieram włoskie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zobaczyłam zdjęcia ciasta i już nie mogłam skupić się na treści! A już taka godzina, że jeść cokolwiek nie wypada... :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :). Ja z orzechów najbardziej lubię migdały i włoskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystkie orzechy i jem ich bardzo dużo. 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. najbardziej lubię nerkowce, idealne jako przekąska w pracy :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej, super przepis ! Wydaje się prosty, ale ja umiem zepsuć nie takie proste przepisy :)Skorzystam z tego przepisu na spód tarty, bo nie mam dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam desery orzechowe więc nie pozostaje nic innego jak wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam wszystkie orzechowe ciasta, lody orzechowe i wafelki:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super wygląda ta tarta. Dzisiaj zrobiłam sernik, ale na przyszły tydzień chyba się na nią skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkie orzechy lubię. Tarta wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię Takie przepisy I ciasta z orzechami :) chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam tartę orzechową. smakuje jak orzechowe batony:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo smakowicie! Uwielbiam orzechy i sięgam po nie codziennie, oczywiście w rozsądnych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda obłędnie :) Ja niestety teraz przy aparacie wszelkiego rodzaje orzechy muszę sobie odpuścić :(

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale pysznie wygląda. Ja ostatnio robię często orzechowe kulki (różne orzechy + suszone owoce) - uwielbiamy je i są zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  22. Zbyt wielu składników nie mogę jeść, ale orzechy uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uświadomiłam sobie jak ja dawno nie jadła orzechów. Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam orzechową tartę, często robię tez owocową, pyszna

    OdpowiedzUsuń
  25. Ojj tak orzechy to cudo dla podniebienia, zdrowia i urody <3

    OdpowiedzUsuń
  26. O, moja przyjaciółka takie lubi. Muszę jej pokazać ^^

    OdpowiedzUsuń
  27. Polecam Thaisun https://thaisun.pl/! Można się odprężyć i zrelaksować, zapominając o wszystkich problemach, co będzie idealnym dopełnieniem po zjedzeniu pysznych wypieków. :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Muszę wypróbować koniecznie ten przepis ;) Cenka.pl pozdrawia. :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny przepis ;) aż ślinka cieknie :) Cenka.pl pozdrawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Twój przepis wygląda niesamowicie, aż mi ślinka cieknie. Zaraz wychodzę do sklepu kupuję wszystkie składniki i zabieram się za gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  31. Często wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Orzechy mogę dodawać do wszystkiego, uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.

Fanpage

Inspiracje

Projekt-bez-tytu-u-1