Orzechy dla zdrowia i urody + przepis na pyszną orzechową tartę
09:46Cześć kochani,
dawno nie było nic z serii dieta dla urody, więc postanowiłam przedstawić Wam moją ulubioną przekąskę jaką są właśnie orzechy. Kryją one w sobie mnóstwo składników odżywczych, są dobrym źródłem błonnika i białka, które pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i apetyt. Wbrew krążącym mitom o wysokiej zawartości tłuszczu orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości przeciwzakrzepowe. Idealnie sprawdzą się na wiosenne przesilenie, dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych wzmocnią nasz układ nerwowy.
Najzdrowsze orzechy
Nasiona migdałowca czyli popularne migdały składają się w 20% z łatwo przyswajalnego białka. Są bogatym źródłem magnezu i fosforu. Zawarta w migdałach witamina E jest skutecznym środkiem przeciwzmarszczkowym, zwiększa elastyczność skóry. Migdały zawierają także cenny aminokwas - argininę, która podnosi wydolność mięśni. Są również dobrym źródłem cynku, który chroni komórki mózgu przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Orzechy nerkowca są niezwykle delikatne w smaku, zawierają żelazo, które jest niezbędne w procesach krwiotwórczych. Ich nasiona pochodzą z tropikalnego drzewa o nazwie Nanercz Zachodni. Garść tych bakalii może z powodzeniem zastąpić zbilansowany posiłek. Mimo sporej zawartości tłuszczu obniżają zły cholesterol, pobudzają pracę mózgu oraz łagodzą stany depresyjne.
Orzechy brazylijskie są świetnym źródłem selenu, pierwiastek ten zwalcza wolne rodniki i wzmacnia układ odpornościowy. Orzechy te są także prawdziwą kopalnią witaminy B1, magnezu, fosforu, cynku, manganu oraz miedzi. Dziennie powinniśmy zjadać jedynie dwa orzechy brazylijskie aby nie przedawkować selenu. Orzechy brazylijskie należy przechowywać w suchych i zaciemnionych miejscach.
Orzechy włoskie poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego, pozytywnie wpływają także na koncentrację i pamięć. Jesień to idealny czas na zbiory orzechów włoskich, najlepiej smakują świeże obrane z delikatnej białej lecz bardzo goryczkowej skórki. Ponadto orzechy te są bogatym źródłem białka, witaminy A, B1, B2, niacyny, E, PP, potasu, żelaza, kobaltu, fosforu oraz magnezu.
Orzechy laskowe polecane są szczególnie w profilaktyce chorób miażdżycy. Są bogate w witaminę E i kwas foliowy, który jest niezbędny dla rozwoju płodu.
Przepis na orzechową tartę
Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 125g masła bądź margaryny
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Posiekać masło lub margarynę, wymieszać z cukrem i mąką. Dokładnie rozetrzeć wszystkie grudki, następnie dodać jajko i jogurt naturalny, całość jeszcze raz wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do formy posmarowanej uprzednio tłuszczem, całość ciasta nakłuć widelcem, wsadzić na ok. 30 min do lodówki.
Orzechowa masa:
- 100 g miodu
- 350 g orzechów (najlepiej mieszanka)
- 2 duże jajka
- 100 g masła
Jakie orzechy lubicie najbardziej?
Buziaki <3
35 komentarze
Z chęcią skorzystam z tego przepisu. Taka tarta musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńAle pychotka :)
OdpowiedzUsuńWyglada niesamowicie apetycznie :) Idealna do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńJa lubię orzechy pod każdą postacią 😍
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na tą tartę 😉
Pozdrawiam
Lili
Orzechy uwielbia i zajadam różne rodzaje ;) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńChcem to zjeść, także dziękuję za przepis. Ciekawy na maksa, a do tego nietrudny. Lubię orzechy i wiem, że tarta będzie mi smakowała, to pewniak. hihi Najbardziej lubię orzechy nerkowca. :) Miłej środy kochana. :)) <3
OdpowiedzUsuńOrzechy są boskie, uwielbiam każdy rodzaj :) Przepis na tartę na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy, nie ma dnia żebym ich nie jadła :) najczęściej wybieram włoskie :)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam zdjęcia ciasta i już nie mogłam skupić się na treści! A już taka godzina, że jeść cokolwiek nie wypada... :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :). Ja z orzechów najbardziej lubię migdały i włoskie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie orzechy i jem ich bardzo dużo. 😊
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubię nerkowce, idealne jako przekąska w pracy :-)
OdpowiedzUsuńOjej, super przepis ! Wydaje się prosty, ale ja umiem zepsuć nie takie proste przepisy :)Skorzystam z tego przepisu na spód tarty, bo nie mam dobrego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam desery orzechowe więc nie pozostaje nic innego jak wypróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie orzechowe ciasta, lody orzechowe i wafelki:-)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda ta tarta. Dzisiaj zrobiłam sernik, ale na przyszły tydzień chyba się na nią skuszę ;)
OdpowiedzUsuńWszystkie orzechy lubię. Tarta wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Takie przepisy I ciasta z orzechami :) chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tartę orzechową. smakuje jak orzechowe batony:-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Uwielbiam orzechy i sięgam po nie codziennie, oczywiście w rozsądnych ilościach :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Ja niestety teraz przy aparacie wszelkiego rodzaje orzechy muszę sobie odpuścić :(
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda. Ja ostatnio robię często orzechowe kulki (różne orzechy + suszone owoce) - uwielbiamy je i są zdrowe.
OdpowiedzUsuńZbyt wielu składników nie mogę jeść, ale orzechy uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńFajna tarta ♥
OdpowiedzUsuńUświadomiłam sobie jak ja dawno nie jadła orzechów. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńuwielbiam orzechową tartę, często robię tez owocową, pyszna
OdpowiedzUsuńOjj tak orzechy to cudo dla podniebienia, zdrowia i urody <3
OdpowiedzUsuńO, moja przyjaciółka takie lubi. Muszę jej pokazać ^^
OdpowiedzUsuńPolecam Thaisun https://thaisun.pl/! Można się odprężyć i zrelaksować, zapominając o wszystkich problemach, co będzie idealnym dopełnieniem po zjedzeniu pysznych wypieków. :-)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować koniecznie ten przepis ;) Cenka.pl pozdrawia. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ;) aż ślinka cieknie :) Cenka.pl pozdrawia ;)
OdpowiedzUsuńTwój przepis wygląda niesamowicie, aż mi ślinka cieknie. Zaraz wychodzę do sklepu kupuję wszystkie składniki i zabieram się za gotowanie.
OdpowiedzUsuńCzęsto wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.
OdpowiedzUsuńOrzechy mogę dodawać do wszystkiego, uwielbiam je.
OdpowiedzUsuńDodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są przekazywane innym podmiotom trzecim.